Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever samlade in pengar till ryskt sjukhus

/
  • Hotingtjejerna Emilinda Wallin och Elina Näslund har samlat in pengar som gått till en transportabel sug med tillbehör som de själva ska åka med till en barnavdelning på sjukhuset i Lahdenpohja i Ryssland.

Tanken var att göra något praktiskt på projektarbetet. Resultatet blev en insamling på 21 000 kronor till medicinsk utrustning till ett sjukhus i Ryssland. Resan dit startar i morgon.

Annons

Hotingtjejerna Emilinda Wallin och Elina Näslund går sista året på omvårdnads- respektive samhällsprogrammet på Hjalmar Strömer-skolan i Strömsund. När de skulle göra projektarbete var det tidigt bestämt att de skulle göra något praktiskt.

Det blev ett insamlingsprojekt i samarbete med en grupp i Hotingområdet som kallas för Rysslandsmissionen Karelens vänner och målet medicinsk utrustning till sjukhuset i Lahdenpohja.

– Eftersom jag går omvårdnad, så riktade vi in oss på något åt ett sjukhus och den här gruppen tog kontakt och frågade vad de var i mest behov av, säger Emilinda Wallin.

Svaret blev en transportabel sug som används för att suga rent i andningsvägarna, i det här fallet till barnavdelningen.

Insamlingen har gått över förväntan totalt sett. Med hjälp av sponsring, från både privata och företag, samt bakning och försäljning har Emilinda och Elina fått ihop 21 000 kronor som täcker inköp av både sug och tillbehör.

– Dessutom har vi fått en sponsor på diesel för resan hela vägen till och från Ryssland som blir runt 250 mil, säger Emilinda Wallin.

– Speciellt allmänheten har skänkt mer än vi vågat hoppas på. Däremot är det lite färre företag än vad vi hade tänkt oss. Men vi är oerhört tacksamma för alla bidrag, säger Elina Näslund.

Tillsammans med folk från Rysslandsmissionen åker Emilinda och Elina med bil runt Bottenviken och ner till Lahdenpohja, i ryska Karelen precis innanför gränsen till Finland. Resan, som startar i morgon, kommer ta en vecka totalt och blir förstås höjdaren på projektarbetet.

– Det känns spännande att äntligen få komma i väg och det ska bli kul att få lämna över det som de vill ha och är i så stort behov av, säger Elina Näslund som samtidigt är spänd på vad de kommer att få se och uppleva:

– Man har ju förstått att det inte direkt är samma standard som vi är vana vid här hemma. Vi får se hur det går, men i alla fall planerat ett studiebesök på ett barnhem.

 

Mer läsning

Annons