Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förlorar kunder när mobil och bredband inte fungerar: "Det här är rent ut sagt bedrövligt"

/
  • Ylva Åkesson vet att hennes mat är efterfrågad. Hon vet också att hon har förlorat potentiella kunder på grund av den dåliga mobiltäckningen.
  • Renålandet har ungefär tio hushåll där medelåldern är på runt 80 år.

Hon har en restaurang med fullständiga rättigheter. Hon har en cateringfirma och bakar tunnbröd hemma på gården. Problemet är att hon inte kan ta betalt för sina utförda jobb. Internet fungerar inte och därmed fungerar ingen kortbetalning.

Annons

Hur fungerar det hos dig? Diskutera #rättvistäckning här

Ylva Åkesson sopar bort mjöl från nygräddat tunnbröd i sin väl tilltagna bagarstuga på gården hemma i Renålandet ett par mil nordväst om Strömsund. Mamma hjälper till och svärföräldrarna finns också på plats denna märkligt vackra vårvintriga februaridag 2016.

När vi mailade och bokade en träff med Ylva Åkesson veckan innan påpekade hon väldigt tydligt att det var bäst att ringa på den fasta telefonen, på 0670-numret:

"Jag nås endast på den fasta telefonen".

Det är just detta det handlar om.

Att kunna bli nådd. Att kunna nå folk. Att slippa vara isolerad och för Ylvas Delikatessers del – att kunna verka och överleva som egen företagare.

För Ylva Åkesson, som har drivit sitt företag i Renålandet i tre år, är inte problemet att hitta kunder. Hon vet numera att hennes mat på restaurangen i Skalbäcken, cateringen och hennes eget tunnbröd är efterfrågat.

Problemet är att kunderna har svårt att nå henne för beställningar och om de väl gör det, blir det oftast problematiskt med betalningen då kortläsare kräver internetuppkoppling.

I hennes trakter på västra sidan Ströms Vattudal är det dåligt med internet.

– Det är jättesvårt. Först och främst säger man att hela Sverige ska leva men det är ju omöjligt. Det är nästan omöjligt att bedriva en verksamhet här ute under de förutsättningarna som vi har, säger Ylva Åkesson.

Hur påverkas din verksamhet av att du har dålig täckning både vad gäller mobiltelefon och internet?

– Risken är ju att jag tappar kunder. Det vet jag också att jag har gjort. Det är folk som har ringt och sagt att de har svårt att nå mig.

– Jag har ju ingen internetuppkoppling i Skalbäcken där jag driver restaurangen eller här i Renån. Om du kommer hit och vill köpa tio påsar bröd så kan jag inte ta kort. Jag kan visserligen hantera kontanter, men hur länge kommer det att vara så? Det här är rent ut sagt bedrövligt!

Det är Post- och telestyrelsen som ska se till att varje hushåll i landet har någon form av telefoni. Fast eller mobil.

– Men så är det inte i dag. Än så länge har vi fast telefoni, men går den sönder så kommer de knappt och lagar den. Och någon fiber kommer vi inte att få på många år.

Ylva Åkesson kan kanske låta lite bitter, men det är hon inte säger hon.

Har du planer på att flytta din verksamhet till trakter med bättre uppkoppling?

– Jag har ju inte satsat så storskaligt, då skulle jag inte ha varit här. Då hade jag kanske varit i Strömsund, men jag vill jobba här, där jag bor, det har varit min dröm länge. Jag provar att bita mig fast så gått det går. Och jag kräver inte något jättesnabbt internet, men jag vill att det ska funka.

– Dessutom betalar jag ju lika mycket för mobilen som de som bor centralt fast jag inte kan använda den.

---

Satsningen #rättvistäckning rör mobiltäckningen och möjligheten att vara uppkopplad på Internet i Jämtlands län. Genom #rättvistäckning lyfts en av vår regions viktigaste utvecklings- och framtidsfrågor.

#rättvistäckning är ett samarbete mellan Sveriges Television, Sveriges Radio, Länstidningen och Östersunds-Posten i Jämtlands län. Satsningen avslutas med en livesänd hearing i Strömsunds Folkets Hus torsdag 17 mars 2016. Läs mer här: Länets medier i gemensam satsning: Dags för #rättvistäckning.

Här hittar du alla artiklar kring #rättvistäckning

Tidigare artiklar:

Hästägare i Jorm: Det kan gå flera dagar innan man kan ringa SOS

Hallå Hallå – blev det inte bättre?

Lillholmsjö fortfarande en vit mobilfläck på kartan – men nu lovar Telia att lyssna

Mer läsning

Annons