Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hammedals betong tror på expansion

/
  • Joakim Hallgren, Görvik, är en av de fem anställda som från mitten av maj till oktober byter arbetsmiljö – från fabrik till fjäll, och jobbar ute på plats med de stora vindkraftsprojekten. Här lägger han ut armering inför gjutning av stödmurar till Ådalsbanan.
  • Torbjörn Olsson och Kjell Österholm hjälps åt med att fylla en form som ska bli en stödmur vid en ny återvinningsstation i Brunflo.

Hammerdals Betong AB känner medvind. Med en kraftig omsättningsökning i ryggen ser vd Robert Färdvall ljust på framtiden:
– Jag hoppas och tror på expansion för företaget.

Annons

Hammerdals Betonggjuteri, som är det kompletta ursprungsnamnet på företaget, startades av Robert Färdvalls farfar Olle, som då hette Nilsson men senare tog namnet Färdvall, redan 1948. Via ett par andra placeringar landade företaget i den nuvarande fabriken vid Hammerdals södra infart 1970.
Då hade också Olles son Karl-Uno Färdvall tagit över rodret. Nu är det alltså tredje generationen som driver Hammerdals Betong in på 2000-talet.
Framgångskurvan för företaget, som nyligen fick Guldälgen som årets företagare i Strömsunds kommun, har sakta pekat uppåt för att det senaste året ha tagit ett stort kliv.
Omsättningen för räkenskapsåret 2008/2009, som slutar nu vid månadsskiftet april/maj, är redan över 30 miljoner kronor, att jämföra med året innan då omsättningen låg på 20 miljoner.
– Det är en häftig ökning. Trots nedgång på byggsidan så måste vi nog expandera eftersom det är så mycket på gång inom kraftindustrin, både vind- och vattenkraft, säger Robert Färdvall.
Olika typer av väggblock/byggprodukter, kommunala vatten- och avloppssystem, vägtrummor och liknande var länge företagets födkrokar. Sedan har det förändrats en del och i dag ser fördelningen i omsättningen ut ungefär så här:
• Fabriksbetong, där vind- och vattenkraftsprojekten ingår, står för 50 procent.
• Väggblock/byggprodukter, till bostads- och industribyggnader, 30 procent.
• Vatten/avlopp, resterande 20 procent.
– Inom vind- och vattenkraften handlar det ofta om väldigt stora jobb, säger Robert Färdvall.
Hammerdals Betong var också förberedd när kraftprojekten sattes i gång. Fem mobila maskiner för produktion av betong ute på plats köptes in och personal utbildades för dessa speciella arbetsuppgifter.
– Vi var tidigt ute och satsade ganska rätt, säger Robert Färdvall.
Det gjorde att företaget bland annat fick bygga fundamenten vid det stora vindkraftsprojektet i Havsnäs. Fem av de totalt 14 anställda i företaget flyttar därför tillbaka och jobbar ute på fjället från mitten av maj till slutet av juli då grunden för alla de 48 vindkraftverken ska stå klar.
– Sedan är det nya projekt som ska göras under 2009. De drar i oss från hela Sverige. Det är så otroligt mycket vindkraft som byggs, upp emot 1 000 snurror bara här i Jämtlands län.
Eftersom det sker mycket även inom vattenkraften, både byggen av nya dammar och stärkning av gamla, så ser Robert Färdvall att det kan bli expansion även personellt:
– Jag bedömer att vi nog kommer att behöva nyanställa framöver.

Mer läsning

Annons