Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hammerdalselever fick testa orientering lite mer ”på riktigt”

/
 • Lars-Eric Gahlin från Östersunds OK besökte Grevåkersskolan i Hammerdal under två dagar för att lära eleverna mer om orientering i början av veckan. Här stämplar Kerstin Karlström och Amanda Ärlesjö vid sista kontrollen under ett pass i tisdags då årskurs 3 fick testa på sprintorientering i skolans närområde.
 • Elias Kuttainen, Gåxsjö skola, har stämplat och kollar in vägen mot nästa kontroll.
 • Lars-Eric Gahlin från Östersunds OK tar emot Elias Kuttainen vid målgång.
 • Lovis Jönsson och Gry Gjersvold var tidigt i mål och fick sina tidlappar ur det elektroniska systemet där de kunde jämföra tiderna mellan varje kontroll.
 • Lars-Eric Gahlin från Östersunds OK har en genomgång inför start med årskurs 3.
 • Victor Andersson passar kartan och funderar på nästa vägval.
 • Första kontrollen hittade Axel Färdvall, Fyrås skola, galant.
 • Matheus Gjersvold studerar kartan innan start.
 • Simon Bergström och Matti Eriksson prickade rätt mellan björkarna på Svartvikens IP.
 • Linnea Andersson och Isabelle Svensson på väg in mot sista kontrollen.
 • Med elektroniska stämplar blev det lite mer ”på riktigt”.

Idrottslärarna i Hammerdal tar in experthjälp från sporterna när de får chansen. I början av veckan fick eleverna testa orientering med Lars-Eric Gahlin från Östersunds OK som vägledare.

Annons

– Vi tar jättegärna hjälp. Tidigare har vi haft folk från basket, handboll och innebandy här och nu orientering, säger Håkan Modigh, en av idrottslärarna på Grevåkersskolan.

Extra lyckat att besöket kom den här veckan då även elever från Gåxsjö och Fyrås skolor, som ska läggas ner från i höst, var på Grevåkersskolan som lite inskolning.

Orientering genomför de annars också, både vår och höst. Men med hjälp utifrån så blir det lite extra.

– Det passade perfekt att de ville komma. Det blir lite mer på riktigt. Bra att eleverna får se och höra att experterna säger samma saker som vi lärare, om att passa kartan till exempel, säger Håkan Modigh.

Ingen klubb i Strömsunds kommun har orientering som aktiv sport på programmet. Men hjälpen kom nu alltså från Östersund och entusiasten Lars-Eric Gahlin som hade teori, visade en film med sprintorientering och sedan gav dem chansen att prova på själva med riktiga elektroniska stämplar.

– Jag har bestämt mig för att försöka få igång orienteringen här. Jag hoppas kunna komma på skolorna i Strömsund också i höst och att få till Naturpasset i något område, säger Lars-Eric Gahlin.

Naturpasset är orienteringens motionssatsning med en karta där ett stort antal kontroller är inritade och skärmarna sitter ute under en lång period så att de kan tas i valfri ordning och takt.

Håkan Modigh tror också att orienteringen kan få fäste i Hammerdal:

– Eleverna var positiva efter besöket och många tyckte det var jättekul. Det finns nog intresse här. Även i höstas när vi idrottslärare ordnade nattorientering så var många föräldrar med och tyckte det var roligt.

 

Mer läsning

Annons