Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hantverksboden i Hoting – ett lyckat samarbete

/
  • I Hotingområdet samarbetar ett antal hantverkare i Hantverksboden där de genom att turas om att jobba kan ha öppet tisdag–lördag varje vecka och få sina produkter sålda. Här tre av de medverkande i projektet, från vänster Lars Strömgren, Yvonne Hahn och Valdy Forsberg, i butiken som ligger centralt i Hoting.
  • Totalt är det drygt 40 hantverkare som är med och får sina saker sålda i butiken, vilket ger en bra bredd i utbudet, vilket syns bland annat här på en av väggarna och …
  • … ett ställ smidesprodukter och …
  • … hyllan här med produkter i keramik, trä, glas, tyg, kompletterat med  …
  • … redan i dörren möts man av mattor, ranor, dukar, grytlappar och ett kvastsätt i trä med Kronblom och hans fru och …
  • … även utanför finns några av produkterna, som den här träbänken och blomlådorna.

För att utöka marknaden för sina produkter började hantverkarna samarbeta. Nu kan Hantverksboden i Hoting summera ett lyckat premiärår.

Annons

– Vi har fått det att funka och tror att det ska kunna fortsätta att gå bra, säger Lars Strömgren, en av knappa tio i den drivande gruppen.
Idén till Hantverksboden och samarbetet föddes delvis ur den årliga Slöjdmässan, som hålls på Centralskolan i Hoting under en dryg månad på sommaren.
– Det är en orsak till att vi startade den här gruppen. Slöjdmässan är under en kort period och när många började fundera på att sälja större delar av året, så kom det här till för att fylla det behovet, säger Lars Strömgren.
– Jag har lämnat in på Slöjdmässan i många år, men när den är slut så får man ju ta hem det som är osålt, säger Valdy Forsberg.
Genom att samarbeta flera hantverkare från Hoting och bygden där omkring, så har de sedan ett år tillbaka haft en butik öppen tisdag till lördag året runt. Två fördelar de fått när de är flera är delad hyra samt arbetsinsats.
– Det skulle inte ha fungerat alls för min del annars, säger Yvonne Hahn.
Många utomstående var skeptiska till att samarbetsprojektet skulle gå i land. Men gruppen kring Hantverksboden har visat att det gick bra, även om det funnits hinder på vägen.
– Det är klart att när vi är ett antal konstnärssjälar som ska jobba tillsammans så är det upplagt för missförstånd. Men vi har alltid löst dem. Alla vi är också på det klara med att det är gruppen Hantverksboden som ska sälja och att man varken ska framhäva eller sänka någon, säger Lars Strömgren.
Förutom huvudgruppen så ger man också chansen för andra hantverkare att få sina produkter sålda i butiken genom avtal om en viss provision till de som driver Hantverksboden.
Att de är många olika hantverkare inblandade ger också en stor fördel utöver det rent ekonomiska och arbetsmässiga. Här ryms bland annat olika former av lapptäcksteknik, dukar, mattor, ranor, kläder, pärlsmycken, tennbroderi, keramik, träsnideri och skinnhantverk som väskor, ryggsäckar och mössor.
– När vi är så pass många så kan vi erbjuda ett rätt så brett utbud. Det känns som vi har en bra mix, vi saknar kanske lite näverslöjd, men det kommer också nya slöjdare lite då och då.
I morgon 29 maj har Hantverksboden ettårsdag och det firas med jubileumsextra under Hotingmarknaden 13–14 juni.

Mer läsning

Annons