Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ivars Bilmuseum slår upp portarna vid Hotingmarknadens jubileum

/
  • En smygkik på Ivars Bilmuseum inför nypremiären i samband med Hotingmarknaden 13–14 juni. På plats i den nybyggda lokalen är Niclas Ericsson, vd för Ivars Bil och son till Bil-Ivar Ericsson, som står bakom det mesta i den stora samlingen.
  • En av rariteterna i samlingen, en Rolls Royce från 1932.
  • Två gamla fina bilar – A-Ford (närmast) och T-Ford.
  • En av rariteterna i samlingen är den här Ford de Lux Cab av 1940 års modell.

I samband med Hotingmarknadens 25-årsjubileum 13–14 juni blir det också nyöppning för jämnåriga Ivars Bilmuseum.
– Jätteroligt och spännande, säger Niclas Ericsson, vd på Ivars Bil.

Annons

Det är hans pappa Ivar Ericsson som ligger bakom den imponerande samlingen av gamla bilar och motorcyklar. ”Bil-Ivars” samlande började så smått på 1970-talet och utmynnade 1984 i öppningen av första bilmuséet.

Sedan har det varit öppet på olika platser i Hoting och även några år i Östersund, så när som på det senaste året. Då har man i stället satsat på en helt nybyggd, 1 600 kvadratmeter stor lokal intill Ivars Bils andra lokaler vid Hotings södra infart.

– Det blir ett jättebra läge. Närheten till bilförsäljningen, precis vid E45:an och med campingen på andra sidan vägen, säger Niclas Ericsson.

De har börjat fylla på med fordon. De sista 20–25 bilarna samt motorcyklarna ska flyttas i helgen. Sedan väntar några hektiska veckor innan portarna slås upp 13 juni.

– Det är mycket pyssel och småplock kvar. Alla bilar ska putsas och det är även mycket annats runt omkring som ska hinnas med. Det blir nog långa dagar sista veckan.

Bil-Ivars samling är en av Europas största och innefattar runt 100 bilar och 40 motorcyklar av olika slag med årsmodeller från 1906 till 1970-tal. Och alla kommer inte rymmas i den nya lokalen.

– 65 bilar och några motorcyklar får väl plats. Så vi får skifta lite mellan säsongerna och det är lite tanken med det också, att vi kan bjuda på lite nytt från år till år.

Bilmuséet lockade runt 2 000 besökare trots ett lite avsides läge de sista åren. Nu hoppas man på ökning med nybygget och den bättre placeringen.

Premiärhelgen är det i varje fall rejält bäddat för folkfest. Hotingmarknaden firar 25-årsjubileum samtidigt och dessutom lockar man lite extra med att ta upp ett klassiskt veteranbilsrally igen.

– Det körs på den gamla klassiska sträckningen med start här i Hoting och sedan upp till Tåsjö och tillbaka, säger Niclas Ericsson.

 

Mer läsning

Annons