Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

– Jag kommer att tvingas stänga butiken en halv dag för att åka till banken

/
  • Efter nyår kommer blomsterhandlaren Ulrika Eriksson tvingas köra bil till Strömsund för att föra över kontanter till företagets bankkonto.

Nästa år kan Backes företagare inte längre "banka" sina dagskassor på orten. Efter julhandeln är det "deponeringsskåpet" i Strömsund 5,5 mil bort som gäller då kontanter ska in på bankkontot.
Följden blir ökade kostnader och ökad rånrisk anser företagare i byn.

Annons

Det är inte enkelt att vara företagare i glesbygd. Och inte har det blivit lättare under senare år i Backe. 2014 slutade ortens bankkontor att hantera företags och föreningars kontanter. I stället hänvisades de till att använda värdebolaget Loomis deponeringsskåp. Nu meddelar Loomis att tjänsten försvinner från Backe från och med årsskiftet.

Ulrika Ericsson på Blomsterhörnet skakar på huvudet åt hur allt har förändrats under hennes 9 år som blomsterhandlare.

– När jag började hade banken öppet varje dag. Nu har de öppet två dagar i veckan men ingen kontanthantering, säger hon.

I förlängningen får den försämrade servicen flera följder.

– Krasst innebär det att jag tvingas stänga butiken en halv dag för att åka till banken i Strömsund, säger Ulrika.

Något som betyder obetald arbetstid, missade kunder och ökade bränslekostnader. Men det innebär också en ökad rånrisk. Det kan handla om tiotusentals kronor som en butiksägare framöver ska frakta till Strömsund för att mata in i deponeringsboxen där.

– De överför risksituationen till den enskilda handlaren. Det är inte en fråga om det händer utan när, säger Ulrika Ericsson.

För Ica Nära kommer förändringen innebära flera ökade omkostnader, bland annat blir det till att investera i fler säkerhetssystem samt ett dyrare avtal med Loomis.

– Det funkar inte att stänga butiken för att åka till Strömsund, förklarar Anna-Lena Lindberg som driver mataffären tillsammans med maken Mikael Lindberg.

Ica-handlarna har funderat på om de skulle kunna erbjuda en bankningstjänst i affären och tittat på vad det skulle innebära att vara ombud för Kassagirot. Men som liten butik räcker inte resurserna till. Åtagandet skulle innebära en hel del extra arbete i kassan, där man redan i dag har fullt upp med matkunder, samt spel och post.

– Vi kan ju inte anställa fler på grund av det här. Dessutom är vi ju proffs på att sälja falukorv, inte på att hålla på med all annan service som ingen vill kännas vid men som behövs för att ett samhälle ska fungera.

Läs också:

Strömsunds kommun vädjar till banken: Rädda kontanthanteringen

Kontantlöst samhälle missgynnar glesbygden

Mer läsning

Annons