Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Järvfälla hittad på Frostviksfjället

/

Länsstyrelsen pekar ut Frostviksfjället som ett problemområde när det gäller illegal rovdjursjakt. Nu senast hittades en fälla avsedd för järvjakt.

Annons

Det var 29 april som länsstyrelsens fältpersonal återigen hittade en olaglig fälla. Ett renkadaver hade placerats vid några trädstammar. Runt trädstammarna hade snaror satts upp och länsstyrelsen tror att fällan var avsedd för att fånga järv. Denna gång hade inget djur fastnat i snarorna.

– Det här är ju en grym jaktmetod. Det är ingen djurvän som satt ut fällan. Djur som fastnat i den skulle ha utsatts för en lång och plågsam död, säger Magnus Kristoffersson, naturvårdshandläggare länsstyrelsen.

Han berättar att den illegala rovdjursjakten är ett rikstäckande problem, men att vissa områden har större problem än andra. Frostviksfjället ska enligt länsstyrelsen vara ett sådant område.

– I det här området har vi haft en hel del förekomst av illegala fällor. Vi har tagit en person på bar gärning och tullen har beslagtagit fällor, säger Magnus Kristoffersson.

Länsstyrelsen ser väldigt allvarligt på det som inträffat och ser mängden av upptäckt illegal jakt som en indikator på att det förekommer mycket i området.

– Med de små resurser vi har och så upptäcker vi så skrämmande mycket. Det behövs mer resurser för att stävja det här, säger Magnus Kristoffersson.

Mer läsning

Annons