Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot åldersgräns på energidrycker

/
  • Högstadieeleverna på Vattudalsskolan i Strömsund har lite olika åsikter om energidryckernas vara eller icke vara. De flesta tycker dock att den åldersgräns på 18 år som handlarna i samhället satt upp för inköp är för hög. Här ett gäng tjejer i åttan, från vänster, Kim Månsson, 15 år, Moa Pengermaa, 14, Maja Hansson, 15, Jessica Engström, 14, Emelie Eriksson, 14, och Nadifa Lindfors, 15.
  • Flera bland de här killarna i nian på Vattudalsskolan, från vänster, Henrik Jonasson, 15 år, Simon Thornberg, 16, Edvin Ehnberg, 15, Marcus Bäckström, 16, Jesper Lindkvist, 15, och Mikael Wahlström, 16, hade provat energidrycker och mest för att det var gott.

Bland högstadieeleverna i Strömsund är åsikterna lite blandade när det gäller energidryckerna. Men de flesta anser att åldersgränsen 18 år för inköp är för högt satt.

Annons

– De borde ha kunnat sätta den lägre, 15 eller 16 år kanske. Man vet vad man dricker i den åldern, säger Mikael Wahlström, 16 år, som går i nian på Vattudalsskolan i Strömsund.

ÖP besökte högstadieskolan i går för att höra var eleverna tyckte i debatten om energidryckerna och de lokala handlarnas införande av åldersgräns.

”Dumt”, ”dålig stil” och ”helt värdelöst” var några av åsikterna.

– Det skulle kunna vara förbjudet bara på skoltid och inte hela tiden som nu. Det här känns överdrivet och det kommer nog gå att få tag på ändå. Nu när det är förbjudet så vill man bara ha det mer, säger Nadifa Lindfors, 15 år.

– Vi har inte sett något av det. Men oftast är det nog många yngre, bland annat i sjuan, som dricker för att vara coola, säger 14-åriga Moa Pengermaa.

En del elever anser också att det var rätt agerat kring energidryckerna:

– Jag tycker att det är bra. Det blir ju nästan som en drog, säger Maja Hansson, 15 år.

Även bland ett gäng killar i nian fanns åsikter om att energidryck inte var bra i stora mängder. Men flera tyckte att mycket i diskussionen var överdrivet och att åldergränsen var för högt satt.

– Jag har provat en hel del. För att det är gott. Jag får ingen kick av det. Det tror jag de säger mer för att de vill ha något att skylla på. Jag blir varken speedad eller trött, säger Marcus Bäckström, 16 år.

Det är inte heller på skoltid som de dricker energidryckerna.

– Vi dricker det mest när vi sitter hemma vid datorn och det är inte så ansträngande, säger Edvin Ehnberg, 15 år.

– Men de kan vara bra att hålla sig vaken på, säger Simon Thornberg, 16 år.

Mer läsning

Annons