Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matupprorsledare besökte Strömsund

Drygt 70 personer kom och lyssnade och diskuterade med Matupprorsledaren Camilla Sparring på Folkets Hus i Strömsund i tisdags kväll. Men politikerna var få.

Annons

– Förutom vi från Rättvis demokrati, som bjöd in till mötet, så var det endast en vardera från Centern och Vänsterpartiet. Ingen av de högsta politikerna i kommunen kom, säger Göran Edman (Rd).

Förutom den biten tyckte han att det var ett lyckat möte och han hoppas nu få mer stöd i den lokala kampen för ändrad mathållning för kommunens äldre.

– Vi i Rättvis demokrati vill sluta med Salamaten och laga maten lokalt här i Strömsund i stället. Och vi har Vänsterpartiet med oss, säger Göran Edman.

De har också Camilla Sparring bakom sig i den frågan. Hon har drivit frågan hårt sedan några år hemma i Svärdsjö, Dalarna, och också startat en rikstäckande kamp i ämnet under namnet Matupproret.

I tisdags kunde hon också presentera färska siffror från hemkommunen Falun att idéerna bakom, bland annat mer närproducerad mat, också blir billigare.

– Vi kämpade länge och fick till sist behålla tillagningsköket i Svärdsjö skoldistrikt med 700–800 elever på två skolor när kommunen ville ha allt i ett centralt kök. Nu visar det sig att vi tjänat in en miljon kronor i Svärdsjö och är det enda distriktet som hållit budgeten för skolmaten. De andra har tillsammans gått fyra miljoner back, säger Camilla Sparring.

För de äldre i Falu kommun är det däremot tvång på att allt ska tas från ett så kallat cook and chill-kök. Men nu hoppas och tror Camilla Sparring att politikerna får upp ögonen och ändrar sig.

– De här siffrorna går inte att blunda för. Vi skulle tjäna en miljon till på att även laga äldrematen i Svärdsjö och samtidigt få mer färsk och välsmakande mat, säger Camilla Sparring.

Hon var mycket förvånad när hon fick höra att Strömsunds kommun hämtar mat till många äldre ända från Sala.

– De köper tydligen 150 portioner från Sala och det är helt obegripligt. Jag förstår inte hur de kan se några vinster i det.

Många äldre på mötet i Strömsund beskrev att de inte ville ha Salamaten. Camilla Sparring är säker på vad som är lösningen på problemet:

– Det är att ha skolor och skolkök kvar ute på orterna och göra kanske 20 portioner extra till de äldre där. Det ger piggare och gladare pensionärer och dessutom blir det billigare också. Det är bättre att de äter maten i stället för en massa mediciner.

 

Mer läsning

Annons