Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medicinpris till läkare från länet

/
  • Tillsammans med en barnläkare från Falun får  Anna-Karin Edstedt Bonamy, uppvuxen i Gäddede och gymnasieutbildad i Strömsund, Stora Barnmedicinpriset 2009.

En barnläkare från länet har fått Stora Barnmedicinpricet 2009.
Klicka här så får du veta vem det är.

Annons

Det är den Gäddedebördiga barnläkaren Anna-Karin Edstedt Bonamy från Spånga Stora Barnmedicinpriset 2009.

– Det känns fantastiskt. Jag är stolt över att den här forskningen har uppmärksammats, säger 34-åriga Anna-Karin Edstedt Bonamy.

Hon är just nu föräldraledig med nyfödda dottern Iris och hemma även med de större barnen, Max som är 7 år och 4-åriga Selma.

Det var för sin avhandling om kommande hälsorisker för mycekt för tidigt födda barn som hon belönades.

– Vi måste uppmärksamma de här barnen trots att de förefaller helt friska.

Hon och hennes forskargrupp på Karolinska Institutet i Stockholm har studerat 118 barn, fördelade på tre grupper, som föddes mellan 8 och 16 veckor för tidigt åren 1982 till 1998.

Som grupp betraktad hade de som barn och tonåringar högre blodtryck jämfört med barn som föddes i normal tid, fastän inget yttre tydde på det.

Anna-Karin Edstedt Bonamy betonar att det är extra viktigt för de här barnen att undvika övervikt, och att inte börja röka eller snusa.

Det är inga kostnadskrävande undersökningar som behövs för att kolla om för tidigt födda barn senare i livet är i riskzonen för hjärt- och kärlsjukdomar.

– Det handlar om att mäta blodtrycket när de är hos doktorn.

Stora Barnmedicinpriset instiftades 1995 av Ronald McDonald Barnfond och de årliga vinnarna utses av en medicinsk jury.

Anna-Karin Edstedt Bonamy delar årets pris, och prissumman på 100 000 kronor, med barnläkaren Barbro Hedin Skogman från Falun.

Mer läsning

Annons