Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minskad älgtilldelning i Strömsund till hösten

Färre älg­ar får skjutas i Strömsund under jakten i höst. Efter förslag från Viltvårdsnämnden sänker länsstyrelsen tilldelningen till 2,5 älg per 1 000 hektar mark.

Annons

I fjol var tilldelningen 3,0 djur, och att tilldelningen nu sänks är farhågor för hur älgstammen utvecklas.

– Vi befarar en minskad tillgång på älg i Strömsund och därför sänker vi kvoten. Det är bland annat den stora tillgången på björn i området som påverkar, men även att man inte skjutit tillräckligt av sin kvot tidigare, säger Boel Hjelm, jurist på länsstyrelsen.

i Strömsund 894 stora djur och 926 kalvar, och 55 procent eller cirka 1 000 älgar sköts. Boel Hjelm tror inte att den sänkta tilldelningen kommer att vålla något större gny i jägarleden.

– Vi tror inte på något missnöje med beslutet, och vi har redan pratat med stora markägare som SCA och de accepterar beslutet.

I beslutet från länsstyrelsen anges att Viltvårdsnämnden uppmanar samrådsgruppen i Strömsund att föreslå en differentierad tilldelning inför nästkommande år.

2008/2009 fälldes i länet 11 507 djur mot 11 431 och 11 196 de båda åren innan. Inom A-licensområdena fälldes i genomsnitt cirka 54 procent av antalet tilldelade älgar. Utfallet kan tyda på att älgförekomsten inte är så stor, men också på att tilldelningen är väl tilltagen skriver länsstyrelsen i sitt beslut.

Mer läsning

Annons