Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är bredbandet på väg till Frostviken

/
  • Mängder av arbetsfordon har trafikerat Vildmarksvägen i sommar, eftersom det grävs för bredband och läggs ny asfalt samtidigt. Här en vy från Blåsjön.
  • Kabeldragningen har passerat Jorm och ska hinna ned till Gäddede innan vintern.

År 2020 ska alla byar i Strömsunds kommun ha tillgång till bredband. Just nu arbetas det febrilt längs Vildmarksvägen med att gräva ned kabel, men kommunen har en tuff uppgift framför sig när det gäller att hitta lösningar för fjällbyarna.

Annons

Målet är att stomnätet längs sträckan Gäddede–Stekenjokk ska färdigställas i år. Utbyggnaden genomförs av Servanet på uppdrag av Strömsunds kommun, och projektet finansieras av bland annat Post- och Telestyrelsen och kommunala medel. Det kan dock dröja innan alla hushåll längs Vildmarksvägen har fiber in till husväggen.

– Det händer mycket just nu, och det är högt tryck på både Servanet och hos oss. Samtidigt som det grävs längs Vildmarksvägen så arbetas det även längs väg 45, berättar Ann-Louise Hansson som är bredbandssamordnare på Strömsunds kommun.

Målet är att börja med bynäten under nästa grävsäsong, och då tar ännu ett komplicerat arbete vid, nämligen att få fastighetsägarna i byarna att dra åt samma håll.

– Det finns exempelvis många fritidshusägare i området, och det är inte säkert att de vill samma sak som byborna, säger Ann-Louise Hansson.

Hur mycket kommer det kosta per hushåll att koppla in sig på bredbandet?

– Vår riktsumma är 18 000 kronor, och i vissa fall tillkommer en startavgift på 1 900 kronor. En del är avhängt på byarnas egna engagemang och hur finansieringen ser ut i övrigt, hur mycket pengar vi får loss från strukturfonder och så vidare.

Servanet uppmanar nu fastighetsägare att anmäla sitt intresse för bredband på deras hemsida, och själva fundera på hur byarna ska organisera sina lokala nät.

Frågan är också vad som händer med ADSL-nätet i området, som många utnyttjar i dag.

– På sikt kommer ADSL-utrustningen att kopplas ur, och under tiden är det Servanet som är kommunikationsoperatör. De kunder som berörs kommer att få skriftlig information om förändringen. Så snart stomnätet är i drift ska ADSL-stationerna kopplas in på fiber, och då kan dyra radiolänkar släckas ner, samtidigt som kunderna får en stabilare bredbandsuppkoppling tills fibernätet i byarna är utbyggt, berättar Ann-Louise Hansson.

Mer läsning

Annons