Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska timmerhus bevaras

/
  • Jamtli och länsstyrelsen genomförde en tredagars praktisk kurs i restaurering av timmerbyggnader i byn Orrnäs precis norr om Rossön från i tisdags till torsdag. Här hugger en av de sju deltagarna, Malte Persson, Rossön, bort lite kvistar för att jämna till en av de nya stockarna. ”En jättebra kurs där man lärt sig mycket på kort tid. En smart grej var att lägga ut golvplankorna och de gamla stockarna så att man fick mått och en helhetsbild av hur det ska se ut”, säger Malte Persson.
  • Jamtli och länsstyrelsen genomförde en tredagars praktisk kurs i restaurering av timmerbyggnader i byn Orrnäs precis norr om Rossön från i tisdags till torsdag. Här hugger en av de sju deltagarna, Malte Persson, Rossön, bort lite kvistar för att jämna till en av de nya stockarna. ”En jättebra kurs där man lärt sig mycket på kort tid. En smart grej var att lägga ut golvplankorna och de gamla stockarna så att man fick mått och en helhetsbild av hur det ska se ut”, säger Malte Persson.
  • Jamtli och länsstyrelsen genomförde en tredagars praktisk kurs i restaurering av timmerbyggnader i byn Orrnäs precis norr om Rossön från tisdag till torsdag i förra veckan. Ladan som var restaureringsobjektet under kursen hade glidit i väg ur läge och stått ner i jord och buskar så att de två nedersta timmerstockarna på tre sidor var murkna och behövde bytas ut.
  • Kursdeltagarna kollar läget efter att ha fått en av de första nya sidostockarna på plats.
  • Tor Jönsson, Rossön, lyfter med hjälp av en timmersax stocken på plats.
  • Malte Persson, Rossön, närmast och kursledaren Sören Classon i andra änden, hjälps åt att lyfta och pussla dit första nya stocken på ladans baksida och de andra står redo att hugga in.
  • Timmermannen Sören Classon, längst till höger, var kursledare och ger här tips inför en mätning till från vänster deltagarna Malte Persson, Rossön, Gerd Nyberg, Backe, Tor Jönsson, Rossön, Tina Persson, från Junsele men fastighetsägare i Jansjö, Kerstin och Christer Jarmland, Laxviken, samt byggnadsantikvarien från Jamtli Hampus Benckert.
  • Gerd Nyberg, Backe, och Tina Persson, från Junsele men med fastighet i Jansjö, barkar av en stock.
  • Göran Rudbäck, Rossön, ägare till ladan som var restaureringsobjektet under kursen, var en av sju kursdeltagare och håller här på att såga till spåret i stocken så att det ska passa ihop.

Länsstyrelsen och Jamtli vill få fler att bevara sina gamla lador och härbren. En praktisk kurs i restaurering av timmerbyggnader var ett led i det.

Annons

– Vi vill försöka väcka ett intresse för kulturhistoriska byggnader. Ladan är ju en väldigt viktig del av kulturlandskapet och något som är väldigt speciellt för norra Sverige, säger Hampus Benckert, byggnadsantikvarie på Jamtlis kulturhistoriska sektion.

Han och hans kollegor ser också att det finns många timrade lador och liknande byggnader som behöver räddas från förfall:

– Det finns ett stort behov eftersom den här typen av byggnader inte används längre. När den inte har någon funktion så får den ofta stå och förfalla.

Länsstyrelsen propagerar också för ett stöd inom landsbygdsprogrammet som delas ut för restaurering av så kallade överloppsbyggnader som små lador, bodar och härbren.

Kursen hölls i byn Orrnäs precis norr om Rossön från i tisdags till torsdag och lockade sju deltagare – markägare från närområdet och Laxviken.

– Intresset är också stort hos många markägare att ta hand om sina byggnader och då är det här ett sätt att förmedla kunskapen. Det är allt färre som behärskar och sysslar med sådana här typer av restaureringsjobb, säger Hampus Benckert.

Sören Classon från Hackås är en av dem som kan timringskonsten och han fanns nu med som kursledare. I Orrnäs hittades ett lämpligt objekt att träna på.

– En lada är behändig att använda i en kurs eftersom den är relativt liten och enkelt uppbyggd, säger Hampus Benckert.

Ladan hade också den mest vanliga typen av skada – uppruttnade stockar längst ner.

– Första varven nerifrån blir det ofta fukt kvar i stockarna om det inte hålls rent från jord och sly, säger Hampus Benckert.

Kursladan hade halkat av sina grundstenar och därför fått två lager stockar på tre av sidorna förstörda. De lyftes därför först bort och gav efter viss uträkning lite mått att utgå från i det nya bygget.

Sedan lämpliga stockar hade barkats av så sågade och högg man ut spåren och timrade ihop de nya samt de gamla användbara stockarna vid sidan av ladan. Sedan flyttades de in under ladan en i taget och sedan när allt var på plats så justerades grundstenarna till så att ladan stod i våg.

– Väldigt intressant. Vi flyttade upp från Småland till Laxviken för tre år sedan och då råkade det finnas en del byggnader på gården som vi behöver göra något åt. Nu har vi lärt oss lite grann i alla fall och har ett par mindre lador där vi kan använda kunskaperna på nu när de är färska, säger Kerstin Jarmland som gick kursen liksom maken Christer.

 

Mer läsning

Annons