Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny rapport: Vilda fiskar i Ströms Vattudal smittade av njursjukdom

/

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) rapporterar att tio av totalt 149 testade fiskar i Ströms Vattudal smittats av njursjukdomen BKD.
Tidigare har samma sjukdom upptäckts hos odlad fisk.
"Vi kan inte dra några slutsatser om var smittan först uppträdde, hos vildfisk eller i odlingen. Därmed vet vi inte om BKD spridits till eller från vildfisken", skriver Charlotte Axén, projektansvarig, i rapporten.

Annons

Enligt ltz.se handlar det om fisk från sju olika platser, 149 provtagningstillfällen och tio smittade fiskar. Merparten av dessa var harrar, men även en öring och en röding visade sig ha smittats.

Rödingen kommer från Kvarnbergsvattnet, vilket ligger uppströms från en odling där det sedan tidigare varit känt att BKD-smittan finns. Hur smittan spridits uppströms är däremot oklart.

Nedströms hade 10 procent av de analyserade fiskarna, nio stycken, utsatts för smitta. Det smittade fiskbeståndet var harr och sik. Känsligheten mellan olika fisksorter varierar. Lax och röding räknas som mest känsliga och vid stress kan dödligheten i en odling uppgå till 80 procent. Öring räknas som måttligt känslig, regnbåge som mindre känslig medan det är osäkert hur känsliga sik och harr är.

Efter provtagningarna är bedömningen att vilda fiskar som testats positiva för smitta med endast en av de två metoder som använts, ändå har kommit i kontakt med smittämnet. Detta är ett varningstecken som bör uppmärksammas.

"Studien visar att vi har fortsatt möjlighet att kontrollera BKD-situationen i vattendraget. Det är av största vikt att övervakningen fortsätter", står det i rapporten.

Läs mer:

Smittad fisk utsläppt i Ströms Vattudal

Fiskodlingen måste tömmas

Mer läsning

Annons