Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya uppgifter om rikskända Junselevargen: Den dödades och lades i en frysbox

Magasinet Filter kommer med nya uppgifter om vad som hände den så kallade Junselevargen.

Annons

Tiken var en genetiskt viktig varg för vargpopulationen i Sverige. Den var så viktig att hon skyddades från att jagas. Vargtiken gick under många smeknamn varav Rödluvan, Tåssåsenvargen och Junselevargen var tre av dem.

Intresset och mediebevakningen var enormt och man kunde följa hennes långa vandringar. Hon flyttades dessutom flera gånger.

Den så kallade Junselevargen sövdes ned och flyttatdes söderut flera gånger. Bilden är från 2012. Foto: Naturvårdsverket

Men plötsligt försvann hon och teorierna var många: Hon var påkörd och dödad, hon hade drunknat eller att hon fallit offer för olaglig jakt.

ÖP:s Ulla Granqvist gjorde i april 2013 en grafik om hur vargen rörde sig.

Nu har magasinet Filter kommit med nya uppgifter om vad som kan ha hänt henne. 2015 jobbade Björn Svanberg som polis i Strömsund. Han fick då ett tips om att den så kallade Junselevargen låg i en frysbox hos en person.

Åklagarna ville dock inte göra en husrannsakan hos personen som skulle ha vargen i frysboxen eftersom de ansåg att tipset byggde på andrahandsuppgifter. Att göra en integritetskränkande husrannsakan utan mer på fötterna gick inte ansåg man.

Filter pratar med tipsaren och personen säger sig vara 110 procent säker på att det är Junselevargen som var i frysboxen och att det var en skandal att inte åklagaren gick vidare.

...

TV: Grisar jagade varg ur hage – rätt genom elstängslet

Den här nyheten skickades ut som geopush till de som är intresserade av nyheter i sin närhet.

Vill du ha lokala nyhetspushar till din mobiltelefon?

Ladda ner ÖP:s eller LTZ:s app här, till Iphone eller till Android:

ÖP:s iPhone-app

ÖP:s Android-app

LTZ:s iPhone-app

LTZ:s Android-app

Mer läsning

Annons