Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyrenoverad turistbåt vandaliserad

/
  • Vandalerna var på alla tre båtarna vid kajen, Tärnan, lilla Tisella som är lite skymd mitt emellan, och Svaningen. Men Tärnan verkar ha fått tagit mest stryk.
  • Kablarna hänger löst där tidigare en internkommunikationsradio och CD-spelade suttit. De slet sabotörerna bort vid första inbrottet och lade på sidan. Stig Eriksson lagade och monterade tillbaka CD-spelaren. Vid andra inbrottet slet de bort den igen, men stal den då.
  • I de två gamla fina ädelträdörrarna på båten satt det infällda runda rutor med glas som var 62 år gammalt. ”De slog de bara sönder. Nu har Stig återställt dem med vanligt glas. Det gamla går inte att få tag på”, säger Margareta Byström i föreningen Vattudalens kulturbåtar som sköter M/S Tärnan helt på ideell basis.
  • ”Det här är den nya rutan som jag satte in efter första gången de var in”, säger Stig Eriksson med en suck och visar den trasiga rutan.

Vandaler bröt sig in och slog sönder turistbåten M/S Tärnan i Strömsund förra helgen. När det precis var städat och lagat slog de till igen.

Annons

– Man vill bara gråta. Det är så fruktansvärt onödigt, säger Margareta Byström, kassör i föreningen Vattudalens kulturbåtar som sköter Tärnan, helt på ideell basis.

Projektledaren och maskinisten Stig Eriksson har lagt ner två års grundarbete för att få Tärnan i sjödugligt skick till att börja med. Det hade han rott i land i fjol då båten kunde sättas i Ströms Vattudal.

Efter ytterligare månader av idogt arbete för att underhålla, reparera och snygga till Tärnan började årets premiär närma sig allt mer. Men då kom de tuffa smällarna med inbrotten och skadegörelsen.

– Tärnan var iordningställd och klar för trafik, men nu får vi börja om, säger Margareta Byström.

– Ja, nu blir det ytterligare reparationer igen, säger Stig Eriksson.

I går var 53 medlemmar kallade till en fixardag, tänkt mest för finputsning kombinerat med lite glatt umgänge. Nu gick den mesta tiden i stället åt att ställa till rätta efter det dubbla sabotaget.

Vid första inbrottet sparkades en av rutorna i aktern ut och därigenom kunde de öppna en dörr och ta sig in. Väl inne på båten röjde vandalerna vilt.

Slet loss internkommunikationsradio och CD-spelare, kastade ut lådor och papper, stal verktyg och slog sönder två små runda oersättliga glasrutor i både kök- och passageraringång.

– De gamla vackra mässingringarna som håller rutorna på plats var uttryckta ur ädelträdörrarna och glasen, som var 62 år gamla, slog de bara sönder. Nu har Stig återställt dem med vanligt glas. Det gamla går inte att få tag på, säger Margareta Byström.

Stig Eriksson städade även upp och lagade det mesta av det andra som saboterats under första inbrottet. Han fixade och monterade in CD-spelaren igen och satte in nya fönster i aktern.

Men natten mot fredag bröt sig någon in igen, slog sönder fönster och stal den här gången CD-spelaren.

– Man funderar på varför de gör så här. Är de arga på oss? Eller är det bara att de har en hand ledig och vet inte vad de ska göra med den? säger Margareta Byström med en tung suck.

Vandaler har även varit på grannbåtarna Tisella, utan att lyckas ta sig in, och Svaningen, där de också slagit sönder och förstört i två omgångar. Förra helgen drabbades även Grand Hotell av skadegörelse.

– Men det är inte säkert det har något samband, säger Marita Jacobsson på Strömsundspolisen som har fått in en del tips, men inte har något speciellt att gå på just nu.

– Men vi ger inte upp och ska inte behöva ta det här på några försäkringspengar. De som gjort det ska åka fast, betala och komma krypande på alla fyra och be om ursäkt, säger Stig Eriksson.

 

Mer läsning

Annons