Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt svenskt vindrekord uppmätt i Stekenjokk: "Man kan skadas"

Vindar på 47,8 meter per sekund uppmättes vid väderstationen i Stekenjokk under den stormiga onsdagskvällen.

Annons

På onsdagskvällen blåste det kraftigt i stora delar av Lappland och det uppmättes stormvindar på flera håll. Starkast vind var det dock i Stekenjokk där medelvinden uppmättes till 47,8 meter per sekund – vilket är nytt svenskt vindrekord, uppger SVT Nyheter.

Det tidigare rekordet på 47 meter per sekund var även det uppmätt i Stekenjokk, i samband med stormen Hilde den 16 november 2013.

– När det blåser så här mycket är det bäst att stanna inne, träd och takpannor kan blåsa ned och man kan skadas. Det är faktiskt inte ovanligt att folk omkommer i stormar, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist till SVT Nyheter.

Läs även: Inger sitter i stugan på fjället och väntar ut rekordstormen

Stormvindarna ställde till det en del i trafiken på sina håll. På E45 mellan Jokkmokk och Arvidsjaur blåste två lastbilar omkull under onsdagseftermiddagen och blockerade vägen, skriver Sveriges Radio P4 Norrbotten. Trafiken fick dirigeras om tills dess att lastbilarna hade bärgats. Inga personer uppges dock ha skadats.

På onsdagen gick SMHI ut och varnade för mycket hårda vindar i Jämtlandsfjällen. Varningen sträcker sig fortsatt över torsdagsdygnet då det på kalfjället och i utsatt terräng kan vara västliga eller nordvästliga vindar uppemot 18 meter i sekunden. SMHI uppger att det kan vara svårt att förflytta och orientera på grund av lös snö och snödrev.

Karta: SMHI:s vädervarningar just nu

Läs väderprognoserna kommun för kommun:

Dagens väder för Härjedalen

Dagens väder för Berg

Dagens väder för Åre

Dagens väder för Östersund

Dagens väder för Strömsund

Dagens väder för Bräcke

Dagens väder för Ragunda

Dagens väder för Krokom

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon?Ladda ner ÖP:s eller LTZ:s nya app här, till Iphone eller till Android!Länk till ÖP:s iPhone-app: https://goo.gl/QSzSm8

Länk till ÖP:s Android-app: https://goo.gl/usRKZl

Länk till LTZ:s iPhone-app: https://goo.gl/czcVdILänk till LTZ:s Android-app: https://goo.gl/ZT9S1N

Mer läsning

Annons