Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Projekt visar positiva effekter av aktivering inom vården

/
  • Projekt ”Fördel aktivering”, som har genomförts inom ett hemtjänstdistrikt i Strömsund, presenterades för övriga inom vård- och omsorgsförvaltningen i kommunen genom ett öppet hus på Solbackens sjukhem i går. Här en trio som fanns med och svarade på frågor från de många besökarna, från vänster Karin Engkvist-Sundeman, undersköterska i det aktuella västra hemtjänstdistriktet, samt de två som drivit projektet, Annelie Söderström, arbetsterapeut, och projektledare Carina Edling, sjukgymnast.

Projekt ”Fördel aktivering” i ett hemtjänstdistrikt i Strömsund går in på upploppet.

Annons

Men redan nu konstateras positiva erfarenheter värda att spridas i hela vården och omsorgen i kommunen.

– Det är många positiva bitar. Personalen har utvecklats och tänker till så att man inte hjälper till för mycket och bland vårdtagarna syns att de lyfter sig på saker även utanför ramen och målen som satts upp inom projektet, säger Carina Edling, sjukgymnast och projektledare.

Edling och Söderström har studerat andra delar i Sverige där de jobbat med ett så kallat rehabiliterande förhållningssätt och sedan arbetat fram ett lokalt anpassat studiematerial. Sedan september har de jobbat med projektet ute i hemtjänstdistriktet.

– De äldre ska få vara så aktiva som det går, både fysiskt, mentalt och socialt, och känna att de är delaktiga i sin egen vardag, säger Carina Edling.

– Förhoppningen är att ett rehabiliterande förhållningssätt nu ska införas inom hela kommunen, säger Carina Edling.

Redan syns många plus med projektet. Man har satt upp mål för vardagsaktivering som till exempel att vårdtagaren själv ska plocka fram matvaror från kylskåpet till de flesta måltider och dagligen göra kvällsmackan själva, och fått se utveckling inte bara just där utan även genom andra typer av aktivering.

Inom projektet har man också lyft fram gemensamma teamträffar med alla personalkategorier runt vårdtagaren som en positiv effekt.

– När man arbetar så här i hela gruppen så kan det på sikt ge minskade kostnader genom färre hemtjänsttimmar och hjälpmedel samt att man möjliggör ett längre kvarboende, säger Carina Edling.

Mer läsning

Annons