Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart börjar miljonregnet över Strömsund och Ragunda

/
  • Arkivbilder   Exempel på tre Leaderprojekt i länet: Döda Fallet, Bjurälven och utegymmet i Backe. Snart avgörs det vilka som får stöd under kommande Leaderperiod.
  • Annakarin Olsson är projektsamordnare för Leader 3-sam. Hon gläds åt att Jordbruksverket gett klartecken för Strömsund och Ragunda, och under våren kan de första miljonerna börja delas ut.
  • Annakarin Olsson är projektsamordnare för Leader 3-sam. Hon gläds åt att Jordbruksverket gett klartecken för Strömsund och Ragunda, och under våren kan de första miljonerna börja delas ut.

Förväntningarna är stora i Strömsund och Ragunda just nu. Jordbruksverket har nämligen gett klartecken för Leader 3sam, och det innebär att drygt 30 miljoner snart kan börja fördelas till projekt i dessa två kommuner.

Annons

Leader 3sam har legat i framkant med sitt arbete och var det femte området i Sverige som fick sin ansökan godkänd. Projektsamordnaren Annakarin Olsson och verksamhetsledaren Sören Oscarsson kan tillfälligt pusta ut efter en intensiv period. Tillsammans har de åkt runt i Strömsund och Ragunda och träffat medborgare, föreningar och företag, för att ta reda på hur de ska lägga upp strategin inför programperioden 2014–2020.

Under förra programperioden drevs det drygt 130 projekt inom Leader 3sam, så det är onekligen många människor och verksamheter som berörs. Att Strömsund och Ragunda ville bilda Leaderområde tillsammans igen var också en självklarhet.

– Vi är glada att vi får fortsätta i samma geografiska indelning eftersom vi har sett i utvärderingar att det funkar och att folk är nöjda, de har uppgett att det har fått snabb och bra hjälp när de driver projekt, och det mobila arbetssättet har gjort oss tillgängliga trots långa avstånd (cirka 40 mil mellan ytterområdena), säger Annakarin Olsson.

ÖP träffar henne på kontoret i Strömsund, där hon nu gör sig redo för nästa etapp i arbetet, nämligen att sprida information om Leader och uppmuntra människor att skicka in ansökningar om sina idéer och projekt. Målsättningen är att de första miljonerna kan börja fördelas i april/maj.

Frågan är bara vilka projekt som kommer att stödjas den här gången – och om det i realiteten främjar landsbygdsutvecklingen?

– Jodå, vi har många exempel på projekt från förra programperioden som blev lyckade (se exempel i faktaruta). Den här gången ligger en av tyngdpunkterna på innovation, att helt enkelt prova något som inte har gjorts på just den platsen förut. I slutändan är det styrelsen inom varje Leaderområde som prioriterar och beslutar om projekten, och det arbetet kommer att påbörjas när vi får in ansökningarna.

Hur tillgängligt är egentligen Leader för medborgaren?

– Mycket, i jämförelse med andra typer av EU-stöd. Det här handlar om utveckling som utgår från lokala initiativ till skillnad från många andra toppstyrda, stora EU-projekt. Utvärderingar visar att Leader fungerar som bränsle, eller lite som en spark i rumpan. Många har också upplevt att det har gett mer vi-känsla och positiv attityd i en by av att driva projekt och att arbeta tillsammans mot ett bestämt mål. Leader handlar väldigt mycket om just samverkan mellan det ideella, privata och det offentliga.

Annakarin Olsson hoppade i höstas av politiken i Strömsund, där hon var ett av Moderaternas viktigaste namn. Nu kan hon fokusera ännu mer på sitt uppdrag inom Leader.

– På det här sättet får jag verkligen känna mig delaktig i utvecklingen, genom att träffa människor och följa deras projekt.

Vad händer närmast?

– Vi ska som sagt ut och informera om Leader och hur man söker pengar, genom både hemsidor, sociala medier och infomöten. Ibland händer det att någon kommer med en ICA-kasse med papperslappar på idéer, men det är också okej. Vi finns här för att hjälpa, säger Annakarin Olsson.

LÄS OCKSÅ: Ny ordförande i länets största Leaderförening: ”Vi kommer att hinna”

Fler Leaderrelaterade nyheter:

Publikrekord vid Guldälggalan (28 september 2015)

Tungt politikeravhopp i Strömsunds kommun (16 september 2015)

ÖPTV: Mojo ägde scenen på flyktingförläggningen (7 maj 2014)

Genom odling ska språkkunskapen växa (2 maj 2014)

Så ska Brunflo snyggas till (13 februari 2014)

Nu startar projektet om Brunflos framtid (4 februari 2014)

Mer läsning

Annons