Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor irritation i Frostviken över nej till bygge

Frostvikenborna är irriterade och kan inte se vad Strömsunds kommun tjänar på att inte innefatta hälsocentralen i bygget av den nya vårdlokalen i Gäddede.

Annons

– Det blir ju fortfarande 45 miljoner som måste investeras och då måste kommunen ta allt själv. Med den planerade gemensamma lokalen får man ju samordningsvinster och dessutom nuvarande byggnaden för hälsocentralen som man kan få in pengar på genom att sälja, säger Per-Olof ”Pexo” Melin, Jormvattnet, styrelseledamot i Forum Frostviken som låg bakom stormötet i Gäddede i onsdags kväll.

Där fanns 150 personer och representanter för alla politiska partier på plats för att diskutera det plötsliga stopp för bygget av Levinsgården, den nya gemensamma vårdlokalen med bland annat hälsocentral, som Socialdemokraterna och Rättvis demokrati drev igenom i kommunstyrelsens arbetsutskott.

– Naturligtvis är Frostvikenborna väldigt upprörda. Framför allt de som jobbat för det här nu i flera års tid, säger ”Pexo” Melin.

Socialdemokraterna och Rättvis demokrati vill bryta ut hälsocentralen ur det stora nybygget och i stället behålla den nuvarande. Den delen har kostnadsberäknats till 10 miljoner kronor.

Han ser också flera dystra följdeffekter om stoppet av hälsocentralsbygget skulle bli verklighet:

– Den här nybyggnaden är ju tänkt som en del i det nya gränsöverskridande projektet med samarbete över norska gränsen. Hur blir det med det nu?

Forum Frostviken ska ha ett nytt möte nästa vecka, bland annat för att reda ut en del kring samarbetet mellan landstinget och kommunen i Närvård Frostviken.

– Lennart Oscarsson (S) sa ju bland annat under mötet att ”Vi i Strömsunds kommun vägrar att betala för det som landstinget har ansvar för”, säger ”Pexo” Melin.

Även oppositionsrådet i landstinget, Marianne Larm-Svensson (C) ställer sig frågande i ärendet och har ställt en interpellation till landstingsstyrelsens ordförande Robert Uitto (S) där hon bland annat skriver:

”Står landstingets majoritet bakom de mål som gemensamma nämnden Närvård Frostviken formulerat?

Innevånarna i Frostviken erhåller en nära, god och kostnadseffektiv omvårdnad, hälso- och sjukvård genom samverkan.

Verksamheten är samlad i en byggnad för att tillvarata samtliga resurser i största möjliga utsträckning.”

Kommunstyrelsen i Strömsund tar ett vägledande beslut i frågan på tisdag 19 maj, men definitivt bestäms det av kommunfullmäktige 10 juni.

Mer läsning

Annons