Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storsatsning i Strömsund – Jätten Jorm får sällskap av hela Dunderklumpsgänget

Ända sedan 1974 har Jätten Jorm stått vid brofästet i Strömsund och spanat ut över Vattudalen. Snart får han äntligen sällskap av sina vänner i Dunderklumpsgänget. Nu är det nämligen klart för både ett Beppe-museum och en öppen förskola på hembygdsgården.

Annons

Nu är det grönt ljus för satsningen på ett Beppe-museum på hembygdsgården i Strömsund, och därmed får Jätten Jorm sällskap av Dunderklumpen och hans vänner.

Det är en satsning av stora mått som just nu pågår på hembygdsgården i Strömsund, där Ströms hembygdsförening håller i taktpinnen. I december invigdes den samiska torvkåtan, och i sommar blir det invigning av både öppen förskola och det efterlängtade Beppe-museet.

Det har länge funnits tankar om att bättre ta tillvara på Beppe Wolgers gärningar och varumärken, inte minst den omåttligt populära Dunderklumpen, som används flitigt i kommunens marknadsföring. Camilla Wolgers har tidigare drivit Beppemuseet på Öhn utanför Strömsund, men under de senaste åren har verksamheten legat nere i väntan på en annan lösning. Både Jamtli och Ströms hembygdsförening har sökt efter tänkbara alternativ, och nu har de enats om att hembygdsgården trots allt är rätt plats. Strömsunds kommun har precis beviljat ett stöd på 300 000 till verksamheten, och det betyder att museet blir verklighet.

– Vi hade sökt 600 000 i stöd från kommunen, men då handlade det om en tvåårsbudget. 300 000 räcker för att vi ska komma i gång, och tanken är att vi ska börja bygga den närmaste månaden och ha invigning i maj, berättar Håkan Espmark som är sekreterare i Ströms hembygdsförening.

Det här är en bild från det Beppe-museet på Öhn, som nu kommer att flytta till Strömsund i stället, där Camilla Wolgers kommer att spela en av huvudrollerna.

Beppe-museet kommer att husera i den gamla danslogen, och ska bestå av flera rum som speglar Beppe Wolgers olika livsepisoder, allt utifrån ett koncept av dottern Camilla Wolgers.

Tanken är att Beppe-museet ska bära sina egna kostnader inom några år, bland annat genom speciella inträden.

Hela satsningen kommer att ske parallellt med utvecklingen av ett annat barnkoncept på hembygdsgården – nämligen Jamtli öppna förskolan. Det är Strömsunds kommun, Strömsunds Hembygdsförening och Stiftelsen Jamtli som tillsammans ska driva förskolan under ett par sommarmånader, under ledning av förskollärare från Familjecentralen Dunderklumpen.

Målsättningen är att levandegöra historien och, och verksamheten kommer att vara helt gratis och hålla till i Storstugan på hembygdsgården.

– Det händer väldigt mycket på en gång nu, men vi hoppas kunna hinna som planerat. Lokalerna till öppna förskolan behöver visserligen anpassas och göras barnsäker, men det hela ska berdrivas i den 1800-talsmiljö som redan finns, berättar en förhoppningsfull Håkan Espmark.

Läs mer om Beppe Wolgers:

Jakten på Dunderklumpen

Dunderklumpen och den skamlösa jakten på Beppe

Dockorna i Beppes godnattstund lär gissningsvis få en given plats på det nya museet.

Mer läsning

Annons