Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storsatsning i Strömsund – men de behöver stöd av snälla snickare

Hallå där alla duktiga snickare och hantverkare – vill ni vara med och skapa en fantastisk verksamhet för barnen i Strömsunds kommun?
Efterlysningen kommer från Strömsunds hembygdsförening, som just nu håller på att inreda den öppna förskolan på hembygdsgården. De behöver nämligen hjälp med att hitta gamla leksaker – och även tillverka nya.

Annons

Britt-Marie Borgström, Jamtli, Linda Saarinen, förskolechef, och Håkan Espmark från Ströms hembygdsförening önskar att alla vill hjälpa till att samla innehåll till den öppna förskolan.

2017 blir ett historiskt år för hembygdsgården i Strömsund. Då kommer både Jamtlis öppna förskola att starta i Storstugan, och dessutom slår det efterlängtade Beppe-museet upp portarna i den gamla danslogen. Styrelsen i Ströms hembygdsförening har med andra ord full huggning de närmaste månaderna, men det sjuder av både entusiasm och framtidstro i föreningen.

– Det här ingår i det stora arbetet med att utveckla hembygdsgården. Vi har fått 900 000 kronor till Leaderprojektet mötesplats Strömsund/Hembygdsgården 2020, där Jamtlis öppna förskola är prioriterat, berättar Håkan Espmark som är sekreterare i Ströms hembygdsförening.

Tanken är att hembygdsgården och projektet ska främja mångfalden i Strömsund, där inte minst samer och nysvenskar har en given roll. Jamtlis öppna förskola hoppas också kunna locka människor i alla åldrar, där historien ska levandegöras genom lekar, sagostunder och skapande verkstäder.

I täten för det pedagogiska arbetet går Britt-Marie Borgström från Jamtli, tillsammans med förskolepersonal från Strömsunds kommun. Och nu vänder de sig till Strömsunds invånare i hopp om att få hjälp med inredningen på förskolan. Även om det finns många klenoder i gömmorna på hembygdsgården, så fattas det några kronor för att juvelen ska bli komplett. De efterlyser bland annat dockvaggor, trasmattor, samiska leksaker och barnstolar till verksamheten, helt enkelt sådant som passar in i 1800-talsmiljön.

– Titta här, vilka fantastiska ytor, säger Britt-Marie Borgström om Storstugan där Jamtli öppna förskola ska starta till sommaren.

– Vi vet att det finns duktiga snickare här i kommunen, och vi hoppas att några av dem kan hjälpa till att tillvecka kopior av originalföremål, till exempel av en stor vagga som finns här på hembygdsgården. Vi har redan fått jättebra hjälp från jobbcentrum i Strömsund som hjälper oss att sy kläder och annat, berättar Britt-Marie Borgström.

Hon har länge varit den stora profilen på Jamtlis öppna förskola i Hackåsgården, och hon tror att det kan bli minst lika trevligt i Strömsund.

– Storgården är som Hackåsgården i kubik, det är fantastiska ytor som bara har väntat på att vi ska komma igång med det här. Det fanns till och med en gammal handelsbod i det här huset, och då kan vi kanske öppna något i stil med J.P Gulle, kanske ett mini-Simonssons, säger Britt-Marie som formligen sprudlar av ideér inför öppnandet.

Lika optimistisk är Linda Saarinen, som är förskolechef inom Strömsunds kommun. Hon säger att både vuxna och barn längtar till sommarens invigning.

– Förskolepersonalen är jätteintresserade av det här, och flera av dem har dessutom jobbat med tidsresor förut. Det är en väldigt fin miljö här, och vi kommer att bjuda hit förskolor från hela kommunen, säger Linda Saarinen.

Men innan öppnandet önskar de alltså att Strömsunds medborgare sluter upp i en kommunomfattande tomteverkstad och fixar fram den interiör som saknas. Har ni några av de saker som finns i listan här intill, eller vill vara med och skapa dem, så får ni gärna höra av er till Ströms hembygdsförening.

Den här samiska leksaken kallas för komse, och är skänkt av Mårten Karlsson från Stamsele. Den som vill skänka eller låna ut fler leksaker till öppna förskolan är varmt välkommen.

Några av de saker som är behövs är:

* Hög barnstol med eller utan gungmedar

* Babydocka/nyföddhetsdocka från Brio, cirka 50 lång

* Gåstol/ställstol

* Dockvagga efter kopia av stor vagga från Strömsund

* Trasmattor, långa i smalrandiga mörka färger

* Emaljerade blåvita föremål, exempelvis tvättkanna och tvättfat

* Kaffekvarnar, kaffepannor

* Kaffekoppar av äldre modell

* Vaddtäcke/stickade på täckstol/långkuddar

* Små kopparlock

* Liten diskbalja, tvättbräda

* Tågset i trä

* Buss i trä

Britt-Marie Borgström är en profil från Jamtlis öppna förskola, och nu utvecklar hon verksamheten på hembygdsgården i Strömsund.

Briodockor av den här typen, tillverkade på tidigt 1990-tal, sökes till öppna förskolan.

Vill du nås av nyheter från din kommun - i vår app kan du få dem som notifikationer i mobilen?

Länk till ÖP:s iPhone-app: https://goo.gl/QSzSm8

Länk till ÖP:s Android-app: https://goo.gl/usRKZl

Mer läsning

Annons