Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strömsunds socialtjänst anmäld

Strömsunds kommun har anmälts till länsstyrelsen, för brister inom socialtjänsten.

Annons

Det är Akademikerförbundet SSR som anklagar socialförvaltningen i Strömsund för att riskera kvaliteten på kommunens socialtjänst.

SSR pekar på att ledningen för socialförvaltningen sedan flera år låtit icke högskoleutbildade ekonomihandläggare jobba som socialsekreterare. Och förbundet reagerar starkt på att socialchefen 1 april i år lät ekonomihandläggarna få titeln socialsekreterare.

– Kommuninnevånarna måste kunna lita på att de som fattar genomgripande beslut också har den utbildning som krävs för detta, säger Titti Fränkel som är utvecklingschef inom SSR.

Men det krävs inte någon akademisk examen för att få arbeta som socialsekreterare, och yrkestiteln är inte skyddad.

Akademikerförbundet hävdar dock att det strider mot andemeningen i socialtjänstlagen att låta icke högskoleutbildade arbeta som socialsekreterare.

– Vi anser att det krävs akademisk utbildning i ämnet Socialt arbete för att utreda och fatta beslut i människors privata förhållanden, skriver Titti Fränkel i sin anmälan till länsstyrelsen.

Hon och SSR pekar också på att regeringen i en proposition, ett förslag till riksdagen, vill förtydliga det som står i socialtjänstlagen om ”god kvalitet” på socialsekreterare. I regeringsförslaget talas om lämplig utbildning och erfarenhet.

SSR:s tolkning av ”lämplig utbildning” är att det är högskoleutbildning i socialt arbete.

Mer läsning

Annons