Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Succé för Görviks lantbruk – tog dubbla medaljer på SM

Snacka om succédebut!
Görviks lantbruk ställde upp i mathantverks-SM för första gången, och det blev dubbla medaljer. Både guld och silver.
– Det känns fantastiskt, säger Leif Jonsson.

Annons

Här får Leif Jonsson på Görviks Lantbruk (till höger) ta emot guldmedaljen för deras lufttorkade skinka som vann i klassen lufttorkat kött.

Bröderna Leif och Per Jonsson, som driver lantbruk i Görvik, är känd för att vara driftiga, inte minst genom deras framgångsrika sätt att driva grisfarm.

Nu har de även på ett storartat sätt presenterat sig som mathantverkare. Lördagen 8 oktober avgjordes nämligen SM i mathantverk i Umeå, där 145 företag var med och tävlade. 18 av dessa var från Jämtlands län, och Görviks Lantbruk kammade hem medaljer med två av sina produkter.

Deras lufttorkade skinka vann guldmedalj, och deras kumminrökta korv fick silvermedalj.

Juryn spred lovord över produkterna: "En så gott som fulländad produkt", var motiveringen till den lufttorkade skinkan, och till kumminkorven var beskrivningen: "Snygg matig korv med bra bett och god kumminsmak. En fin hantverkskorv!".

När började ni tillverka egna produkter?

– Vi började experimentera för fyra–fem år sedan, men det kom igång ordentligt när vi byggde slakteriet för två år sedan, berättar en glad Leif Jonsson.

Ett syfte med att ställa upp i SM i mathantverk var att få sina produkter bedömda på ett professionellt sätt.

– Man får bra feedback på sina produkter. Det var ett seminarium efter prisutdelningen där det förklarades hur varorna hade bedömts. Det blev som en bekräftelse på att det vi gör går att äta, säger Leif blygsamt.

Per Jonsson och Leif Jonsson har ingen gårdsbutik i dagsläget, utan säljer sina produkter genom beställning och matbutiker.

Är det kanske läge att öppna en gårdsbutik i Görvik efter detta?

– Nja, risken finns väl. Men än så länge är det beställning som gäller, eller att köpa varorna i matbutik.

Jämtlands län var det län som tog hem flest guldmedaljer, tio stycken. Dessutom blev det fyra silver och ett brons.

Skärvångens bymejeri var det företag från Jämtland som blev mest prisat, fem medaljer blev det totalt. Men även Strömsunds kommun kammade hem en medalj i ostklassen. Hillsands getgård fick nämligen silvermedalj för sin blåmögelost, där motiveringen löd: "En rustik och symmetrisk ost med krämig konsistens och tydlig blåmögelkaraktär".

Mer läsning

Annons