Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Torbjörn startade namninsamling för att stoppa vägsaltet – fick 3 000 underskrifter på ett dygn

Torbjörn Jonsson från Hammerdal är en av många länsbor som upprörs över Trafikverkets beslut om vägsalt. På mindre än ett dygn har hans namninsamling "Nej till salt på vägarna i Jämtland" fått över 3 000 underskrifter och listan fortsätter att växa.

Annons

Torbjörn Jonsson vill att beslutsfattarna ska förstå vad länsborna tycker om vägsaltet.

Många länsbor blev upprörda när Trafikverket beslutade att salta fler vägar i länet. Torbjörn Jonsson från Hammerdal funderade länge på vad han skulle kunna göra för att stoppa vägsaltet. Han bestämde sig till sist för starta en namninsamling.

LÄS OCKSÅ: Trafikverket kommer att salta mer i vinter – här är listan över vägarna

"Nej till salt på vägarna i Jämtland" är titeln på hans namninsamling som nu sprids i sociala medier. Den riktar sig till transportministern Anna Johansson och inleds med orden: "Vi i Jämtland vill inte ha salt på våra vägar!"

– Jag hoppas att de som sitter och bestämmer ska förstå att vi inte vill ha något salt på vägarna här. Det fungerar inte. Salt är effektivt vid nollgradigt när det är ren asfalt och risk för frosthalka men det vädret har vi inte här, säger Torbjörn Jonsson.

På mindre än ett dygn hade hans namnlista fått över 3 000 underskrifter.

– När jag hörde om Trafikverkets beslut tänkte jag att jag måste flytta längre norrut för jag vill inte vara med om det här, säger Torbjörn Jonsson.

LÄS OCKSÅ: Erik kämpar mot vägsaltet: ”Jag kan inte förstå hur man kan försvara detta”

Trafikverket tog beslutet att utöka antalet saltade vägar eftersom vädret i länet inte varit särskilt stabilt de senaste åren. Trafikverket har tidigare sagt att salt är mer lämpligt än sand eftersom vintervädret de senaste åren varit mer kustlikt så det växlat mellan plus och minus.

Att sanda på vägar med hög trafik har enligt Trafikverket inte fungerat under sådana väderförhållanden.

– Sand blåser ner i diket inom en halvtimme och det är helt enkelt resursslöseri att använda det, har Lennart Hellsing vid Trafikverket, tidigare sagt till ÖP.

LÄS OCKSÅ: Efter händelsen med renfostret: Trafikverket vill ha dialog

PLUS: Så många mil saltas i Jämtlands län – Vi saltar bara där sand inte fungerar

Rost är fortfarande bilarnas värsta fiende – Experternas råd till bilister

Mer läsning

Annons