Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trafikkaos vid Frostvikens stora attraktioner

/
  • Många turister har klagat på vägen till Hällingsåfallet i sommar, som sköts av en privat vägförening med begränsade resurser.
  • Hällingsåfallet är Frostvikens största turistattraktion, med runt 15 000 besökare årligen.
  • Hällingsåfallet är Frostvikens största turistattraktion, med runt 15 000 besökare årligen.
  • Det har kommit rapporter om många punkteringar längs Vildmarksvägen över Stekenjokk i sommar. Vägen revs upp i början av sommaren och asfaltsarbetet är snart framme i Blåsjön.

Snart kan lokalbefolkningen och turisterna i Frostviken andas ut. Asfalteringen av Vildmarksvägen har kommit i gång på allvar och är färdig till hösten. Men det har kommit många klagomål från turister i sommar om punkteringar och dåliga vägar till de stora besöksmålen.

Annons

Den populära Vildmarksvägen över Stekenjokk har rivits upp och håller just nu på att få ny beläggning. Det är formligen en karavan av vägarbetsfordon längs vägen, och arbetet är snart framme i Blåsjön, för att så småningom landa i Junsternäs. Men det har inte skett smärtfritt. Många turister har fått punkteringar och bärgningsfirmorna i området har haft full snurr.

Evert Leosson driver bärgningsverksamhet i Gäddede, och de har haft körningar i stort sett dagligen under sommaren.

– I början av sommaren var det fullt upp i Stekenjokk när asfalten bröts upp, då fick vi hämta 6–7 punkteringar i veckan, berättar han.

Däremot vill han inte skylla på alla punkteringar på vägarbetet.

– Personligen tycker jag att folk kör med alldeles för dåliga däck, att de helt enkelt är utslitna. Det är faktiskt väldigt enkelt att kontrollera skicken på däcken innan man ger sig ut på resa, säger Evert Leosson.

Trafikverket har kritiserats för bristande information, och det aktuella arbetet fanns exempelvis inte med på Trafikverkets karta över aktuella vägprojekt i Jämtland.

Per Eliasson på Trafikverket i Jämtland beklagar störningarna.

– Det stämmer att det inte funnits med på kartan över projekt i länet, utan i stället under "Läget i trafiken". Det kunde säkert ha synts bättre på hemsidan, men å andra sidan har vi exempelvis skyltar på plats under tre års tid där vi berättat om arbetet.

Per Eliasson tycker själv att grusvägen över Stekenjokk hållit bra kvalitet, men att man får räkna med vissa störningar under ett sådant omfattande arbete.

– Det är nog främst tunga, utländska husbilar som haft problem. Hur som helst är vägen snart färdig och problemen ur vägen, säger han.

Det har även blivit en del bärgningsutryckningar mot Hällingsåfallet. Det ihärdiga regnandet slog hårt mot grusvägen trots att den hyvlades och förstärktes i början av sommaren.

– Jag kan säga att den var bedrövlig, och då är jag ändå van att köra på grusväg. Det är många som har klagat hos oss, och vi måste hitta en långsiktig lösning för underhållet av den vägen, säger Kicki Stenvall på turistbyrån i Gäddede.

Vägen upp mot Hällingsåfallet sköts av en privat vägförening med begränsade resurser, och med tanke på att det är Frostvikens största besöksmål så anser hon att flera borde ta ansvar för vägen.

– Jag ska försöka samla föreningar, kommunen och näringslivet för att hitta en lösning. Jag tycker att länsstyrelsen borde vara intresserad också, eftersom det trots allt är ett naturreservat, säger Kicki Stenvall.

Mer läsning

Annons