Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

– Vi tar inte bort service för Frostvikenborna

Lennart Oscarsson (S) anser att det blivit missuppfattningar i debatten om byggstopp av ny hälsocentral i Gäddede. Bland annat att lika mycket pengar satsas.

Annons

– Renoveringen av Forsgården var ju inplanerad oavsett och kostnaden på 10 miljoner för den skulle komma längre fram. När vi nu tar bort hälsocentralen, så väljer vi i stället att ta de pengarna till att tidigarelägga upprustningen av Forsgården, säger Lennart Oscarsson, oppositionsråd i Strömsunds kommun.

Förslaget som Socialdemokraterna och Rättvis demokrati drev igenom i kommunstyrelsens arbetsutskott innebär alltså att samma summa, 45 miljoner kronor, satsas nu i ett första skede.

Men det motsatta förslaget, med en gemensam närvårdslokal som innefattar även hälsocentral, skulle innebära en kostnad totalt på 55 miljoner, genom att 10 miljoner för att renovera Forsgården tillkommer längre fram.

– Vi tar inte bort någon service eller försämrar för Frostvikenborna genom vårt förslag, säger Lennart Oscarsson.

Han anser att ekonomiska fördelningen blir ojämn i kommunen när det gäller vården.

– Vi har satsat mer pengar per invånare för sjukvården i Närvård Frostviken än i andra delar av kommunen.

Närvård Frostviken är en gemensam satsning med kommunen och landstinget. Men det avtal som man var överens om i fjol tycker Lennart Oscarsson har satts ur spel nu:

– Sedan vi har skrivit på så har det kommit lagförslag med spelregler som ändrat förutsättningarna.

– När hälsocentralen i fjol gick minus 2,6 miljoner kronor, så tog kommunen det mesta av det. Landstinget betalade bara en fjärdedel av underskottet.

Det var också det som Lennart Oscarsson kommenterade under onsdagens möte i Gäddede, men anser inte blev rätt citerat av en åhörare i gårdagens ÖP:

– Det jag sa var att vi i Strömsunds kommun vägrar att fortsätta subventionera det som landsting- et egentligen är ansvarig för.

Mer läsning

Annons