Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vintercamping allt vanligare

/
  • Elin Lundberg och hennes sambo Pär Bondeson som var uppe i Jormvattnet i helgen gillar mest skoteråkningen och utanför husvagnen hade de skotrarna redo.
  • ”Om man har yttertält där man kan hänga av skoterkläder och så, så går det bra att bo i husvagn även på vintern”, säger Elin Lundberg.
  • Elin Lundberg och hennes sambo Pär Bondeson, Sollefteå, lånade i helgen husvagnen som Elins föräldrar har på Jormvattnets Fiskecamp. De är mest ute efter skoteråkningen, medan föräldrarna när de är uppe mestadels lägger tiden på fiske. ”Bekvämligheten i husvagnen är bra och man behöver inte allt här inne heller, duschar och kök har de här på campingen”, säger Pär Bondeson.
  • Jormvattnets Fiskecamp har nu fullt hus med 24 gäster som har sina husvagnar uppställda där hela vintern från september/oktober till maj.

Att vintercampa har blivit allt vanligare. På Jormvattnets fiskecamp har antalet husvagnar under vintern dubblerats de senaste tio åren.

Annons

– Man får ut mer av husvagnen om man utnyttjar den även på vintern. Och det funkar jättebra. När vi var där en gång så var det minus 32 grader när vi vaknade på morgonen, men ändå varmt och skönt inne i vagnen, säger Harriet Lundberg från Sollefteå.

Tillsammans med maken Christer har hon en av de 24 husvagnarna som står på Jormvattnets fiskecamp från september/oktober till maj.

– När vi tog över arrendet här 1997 så var det tolv husvagnsplatser. Sedan har det ökat hela tiden och nu har vi inte plats för fler, säger Yngve Olsson som driver fiskecampen tillsammans med Bengt Blom.

De flesta återkommer år från år med sin husvagn och för att komma in som ny så får man ställa sig på reservlista.

För en grundsumma som går att jämföra med en stugvecka så får husvagnen stå uppställd hela vintern. Sedan tillkommer elen man gör av med.

Just i Jormvattnet ingår fiskekort och dessutom en hel del service att utnyttja som kök, toa, dusch, bastu, tvättstuga och torkrum.

– Dessutom skottar vi taken på husvagnar och förtält när det behövs, säger Yngve Olsson.

Vintercamping är alltså ett sätt att få ut mer av ett husvagnsköp och dessutom för många ett smartare alternativ till att hyra stuga.

– Vi har hyrt stugor förr om vintrarna, men har haft vagnen uppe i Jormvattnet i fem år nu och det är väldigt bra. Om man ska hyra en stuga i påsk till exempel, så måste man vara ute i väldigt god tid. Nu vet man att man har plats. Dessutom är det gemytligare att ha sitt eget. Det känns trevligare, säger Harriet Lundberg.

De flesta av vintercamparna i Jormvattnet lockas av fisket. Även Harriet och Christer Lundberg.

Men för deras yngsta dotter Elin Lundberg och hennes sambo Pär Bondeson är det främst skoterlivet som drar. De tycker att det är utmärkt att åka upp och bo i husvagnen någon helg per år.

– Bekvämligheten i husvagnen är bra och man behöver inte allt här inne heller. Duschar och kök har de här på campingen, säger Pär Bondeson.

För Harriet och Christer Lundberg blir det lite fler vistelser i husvagnen. Även om det egna företaget gör att det inte blir så ofta som de skulle vilja.

– Vi brukar köra dit husvagnen i slutet av september eller början av oktober. Då passar vi på att plocka lite svamp. Det är så fantastiskt fint att gå i fjällen då också. Sedan tar vi hem den i maj.

Under sommarmånaderna används husvagnen traditionellt som ett rullande hus.

– Då far vi någon sväng med den och det är ju bekvämt att ha huset med sig, säger Harriet Lundberg.

 

Mer läsning

Annons