Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tågtrafiken i Norrland får 20 miljoner av staten

Under 2017 kommer Norrtåg och tågtrafiken i Norrland att få mer pengar i kassan som en utökad satsning från staten. Det har finansminister Magdalena Andersson (S) och biträdande finansminister Per Bolund (MP) presenterat under måndagen.

Annons

Norrtåg trafikerar de sex linjer som går mellan Storlien och Kiruna. I år kommer bolaget få 20 miljoner kronor av staten.

Magdalena Andersson menar att regeringen valt att utöka den statliga finansieringen för att det är viktigt med väl fungerande tågtrafik i Norrland.

– Vi har valt att satsa de här pengarna för att säkerställa bra tågtrafik eftersom den är viktig främst för pendlare men även för turismen, säger hon.

Ann-Marie Johansson (S) regionråd i Jämtland Härjedalen är mycket nöjd med beskedet.

– Regeringens besked idag gör oss glada och är ett bevis på att regeringen tror på norra Sverige. Med väl fungerande trafik ökar tillgänligheten till studier, jobb och inte minst till vår sjukvård, säger Ann-Marie Johansson i ett pressmeddelande.

Elvy Söderström, Norrtågs ordförande menar att det är svårt att säga specifikt var pengarna hamnar i slutändan men att pengarna i stort kommer att gå till Norrtågs fortsatta arbete med att utveckla tågtrafiken i norr.

– Det här betyder att staten tar en större del av ansvaret vad gäller tågtrafiken i norr, säger Elvy Söderström.

Norrtåg är ett utvecklingsprojekt som pågår fram till 2021 enligt ett riksdagsbeslut från 2006. Projeket ägs av de fyra länstrafikbolagen i norra Sverige där de även delar ansvaret med staten. Tanken är att projektet Norrtåg ska uppfylla behovet av tågpendling som finns i Norrland.

Mer läsning

Annons