Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utbyggnaden av mobiltäckningen i glesbygden skjuts upp efter beslut av regeringen

2014 beslutade regeringen att mobiloperatörer ska få tillgång till 700 Mhz- bandet, det band som används för marksänd tv från 2017. I måndags upphävdes det beslutet.

Annons

Regeringen beslutade 2014 att mobiloperatörer från och med första april 2017 ska få tillgång till frekvensutrymmet 700 Mhz som är det band som används för marksänd tv.

Som ÖP tidigare berättat har Post- och telestyrelsen, PTS, uttalat sig om att 700- bandet verkligen skulle göra skillnad för de som bor i glesbygden då frekvensen är låg och det gör att radiovågorna också når långt.

I måndags meddelade emellertid regeringen i ett pressmeddelande att 700 Mhz- bandet i stället behövs för försvaret och blåljusmyndigheternas räkning.

– Det är angeläget med en bättre mobiltäckning och bredbandstillgång i alla delar av Sverige. Samtidigt är det nödvändigt att aktörer inom allmän ordning, säkerhet, hälsa och försvar kan kommunicera och utbyta information effektivt och säkert med varandra, säger bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) i pressmeddelandet.

I och med regeringens beslut stoppar Post- och telestyrelsen den planerade auktionen av 700 Mhz-bandet, som skulle starta 1 december i år. Det får följden att den planerade utbyggnaden av mobiltäckning och mobilt bredband i glesbygden också skjuts upp.

Till Sveriges radio P4 Jämtland säger Peter Eriksson på onsdagen att beslutet kommer försena utbyggnaden av mobilt bredband och mobiltäckningen med högst ett år.

– Det riskerar att senareläggas med några månader eller ett år kanske, innan vi får den här utbyggnaden som vi vill ska ske och det är naturligtvis olyckligt, säger Peter Eriksson till P4 Jämtland.

Läs mer:

Budskapet från länet: Ge oss rättvis täckning genast! (17 mars 2016)

Jämtländsk mobiltäckning och surf fortfarande sämst i landet (16 mars 2016)

Täckningen kan bli bättre i glesbygd (27 februari 2014)

Bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP).

Mer läsning

Annons