Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtlands allra piggaste 79-åring

Jag undrar om Östersunds-Postens dåvarande sportchef Johnny Johansson förstod vilken succé hans idé 1935 skulle bli?

Då drog han i gång en fotbollsserie i Jämtland/Härjedalen som fick namnet ÖP-liret.

Ja, ni vet ju alla hur det gick. Succé är väl kanske inte ett nog starkt ord för hur idén togs emot i Fotbollsjämtland.

Under dessa år har i sort sett alla länsbor haft en koppling till ÖP-liret, som spelare, ledare, förälder, domare, farfar, mormor ... ja, listan kan väl göras hur lång som helst.

I de allra flesta större svenska städer finns liknande kvartersserier. Men det brukar inte vara det lättaste att få dem att leva ett sunt liv år efter år. Till slut brukar de gå i graven och sedan kanske återuppstå i annan skepnad några år.

Så är det inte med ÖP-liret och det gör hela företeelsen så unik. Varför ÖP-liret bara ökar i intresse i stället för att svalna är det väl knappast någon som har ett patentsvar på.

Det är Jämtlans allra piggaste 79-åring och jag hoppas den som sitter som sportchef på Östersunds-Posten om 80 år kan skriva ungefär liknande rader. Men frågan är om du hittar dessa i en papperstidning 2094?

Jag undrar förresten hur det ser ut då. Det skulle inte förvåna mig om varenda match direktsänds på internet.

Var fjärde år är det tuffare än vanligt att vara ledare för ett ÖP-lirslag om man är älskar fotboll. I år är det ett sådant jobbigt ledarår.

Jag pratar förstås om VM i fotboll.

Jag gissar att många ledare nu sitter och jämför VM-schemat med sitt lags ÖP-lirsmatcher. Vad säger till exempel Klövsjös ledare om att åka till Östersund med sina 11-åriga grabbar 16 juni? Precis samtidigt spelas nämligen stormatchen Portugal-Tyskland. Det är ju en match som man helst inte vill missa på tv:n.

Men att fråga spelarna i laget är ingen idé. Där kommer man inte att få minsta lilla medlidande om en missad stormatch.

För spelarna går en ÖP-lirsmatch alltid före en VM-match.

Så har det alltid varit och så kommer det alltid att vara.

Kom alltid ihåg att av alla oviktiga ting i världen är fotboll den viktigaste!

Läs mer:

Lika delar glädje och kamp

Här är alla lagen i ÖP-liret

Här hittar du ÖP-lirets bilaga som e-tidning