Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtlands gymnasieförbund måste spara

Jämtlands gymnasieförbund plockar elever från friskolorna men samtidigt minskar antalet 16-åringar i länet. Det innebär att gymnasieförbundet måste spara 9 miljoner.

De senaste tre läsåren har stora kostnadsreduceringar genomförts inom Jämtlands gymnasium. Men enligt förbundets beräkningar har man klarat av kostnadsanpassningen med hänsyn till minskningen av elever, det delgavs i en kallelse till budgetsammanträde.

Mellan 2008 och 2014 minskade antalet 16-åringar i länet med 34 procent, det vill säga närmare 600 elever. Men trots att antalet 16-åringar minskade med ungefär tolv procent mellan 2010 och 2011 så antogs fler elever till Jämtlands gymnasium under 2011 än året innan. Det innebar att förbundets marknadsandelar ökade för första gången på flera år och att antalet elever på friskolorna minskade.

De ökade marknadsandelarna kan dock inte rädda förbundet undan den fortsatt stora minskningen av elevkullar, något som inte tros plana ut förrän kring 2014 eller 2015. Enligt en prognos inför verksamhetsåret 2012 så tappar gymnasieförbundet 15,5 miljoner kronor i minskade intäkter jämfört med 2011.

Men eftersom delar av intäktsminskningarna redan har hanterats genom organisationsanpassningar inför läsåret 2011/2012 så kvarstår en besparing på 9 miljoner kronor. Det morsvarar den beräknade elevminskningen mellan vår- och höstterminen 2012.

Budgeten kan komma att revideras beroende på det faktiska antalet elever.