Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtlands kulturarbetare i klistret

Dammet har lagt sig och sakta men säkert går det att skönja konsekvenserna av den nya kulturutredningen. Som – bland mycket annat – verkar föreslå en slags kommunalisering av den svenska kulturen.

Annons

Kommunerna ska få större inflytande över de gemensamma kulturpengarna.

Goda och nyskapande kulturella initiativ ska premieras från statligt håll och det blir upp till de olika regionerna att skrika högst för att profilera sig.

Kulturarbetare ska dessutom – i ännu större utsträckning – bli ”entreprenörer” (som rymdentreprenören Genberg, han med den röda stugan på månen).

Eller Åman med sina karpar och sina NASA-framtagna testhubbar.

Och det kanske är en bra idé.

Eller inte.

katastrof kommunaliseringen av det svenska skolväsendet innebar tror jag att varje vaken kulturarbetare just nu bör dra öronen åt sig.

Kulturkompetensen bland politiker – (främst) lokala – ”förutsätts öka” skriver Dagens Nyheter i sin analys av det hela och om den tolkningen är rätt väntar dystra tider för kulturarbetarna i den här regionen.

Den kulturella kompetensen hos vår politiska ledning kan i bästa fall kallas blygsam.

De kulturella visionerna och den politiska handlingskraften är det om möjligt ännu sämre ställt med.

I Östersunds kommun går politikerna helt i idrottens ledband. Idrottens behov och önskningar står i första rummet och de politiker och kommunala tjänstemän som förstår kulturens möjligheter som fostrare, provokatör och samhällsomdanare går att räkna på ena handens fingrar.

Hockey däremot är oerhört fostrande.

Hockey ska vi ha.

Helst en jättestor hockeyhall också, och en hockeypuck i var mans ficka.

Hockey. Hockey. Hockey.

är ett starkt uttryck, men om regeringen bestämmer sig för att implementera direktiven i den nya kulturutredningen går Jämtlands kulturarbetare just en sådan till mötes.

Om vi inte illa kvickt ser till att organisera oss och sätta press på kommunledningen.

Hur tänker exempelvis kommunen i Östersund möta kulturutredningens effekter och möjligheter?

Vad har man för strategi? Har man över huvudtaget en strategi?

Jag tror inte det.

Och det ororar mig.

Som fan.

Inte minst ur en demokratisk synvinkel.

musik, teater är det lim som håller ihop samhället i turbulenta tider och just nu knakar det svenska samhället i fogarna.

Mer än nånsin.

Så det är nu vi ska satsa på kulturen. Inte dra ner på den.