Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämtlands län har högsta läkartätheten

Jämtlands län har landets högsta läkartäthet på hälsocentralerna. Det visar en undersökning som Sveriges läkarförbund har gjort.

Annons

Läkarförbundets kartläggning av bemanningen i primärvården visar att det är stora skillnader i läkartäthet mellan olika landsting. Jämtlands län har den högsta läkartätheten med en läkare per 1 584 listade invånare, enligt mätningen som gjordes i höstas och som presenterades i går. I botten av listan återfinns Örebro där 2 422 invånare delar på en läkare. Riksgenomsnittet är 1 942 listade patienter per allmänläkare. 1998 gjordes en liknande mätning av Socialstyrelsen och även då toppade Jämtlands län listan över läkartätheten i primärvården.

Läkarförbundet har också undersökt användningen av hyrläkare och det visar sig att Jämtland och Blekinge har den högsta användningen av stafettläkare. Användningen är dubbelt så hög i förhållande till genomsnittet i landet. "Möjligheten till stafettläkare är ett viktigt andningshål för vårdcentraler som behöver överbrygga läkarbristen. Det är viktigt att denna möjlighet inte stryps innan andra åtgärder för att minska beroendet av hyrläkare får effekt", skriver Läkarförbundet i utredningen.

Inget av landstingen når upp till målet om 1 500 listade invånare per allmänläkare, som fastställdes av riksdagen för år 2008. Det fattas i dag 1 400 heltidsarbetande läkare, enligt Läkarförbundets beräkningar.

I undersökningen konstateras att personalförsörjningen inom primärvården upplevs som en viktig framtidsfråga. Enkäten har skickats till landets samtliga 1 160 vårdcentraler och hela 98,5 procent har svarat.

Annons