Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämtlands läns konstförening

/
  • Efter årsmötet delade Ingrid Engelfeldt ut stipendium ur Karin Engelfeldts minnefond till Petra Henriksson, Östersund. Juryns bedömning: ”Vi är imponerade av Petra Henrikssons tekniska förmåga. Vi har i hög grad fastnat för innehållet i hennes grafiska verk. Där möter man en symbolvärld från drömmen. Petra vill skildra drömmens  resor framåt och bakåt i tiden. Vi möter melankoliska, ibland dystra landskap”.

Annons

har hållit sitt årsmöte på Jamtli. Under verksamhetsåret 2008 har ett rikt utbud av aktiviteter erbjudits. Medlemmarna har informerats genom de program som skickas ut. Konstlördag anordnades på Jamtli 2 februari. Sune Nordgren, tidigare chef för Nationalmuseet i Oslo, föreläste om ”Konstens betydelse i samhällsplaneringen.”

Årets konstsupé ägde rum 13 mars på restaurang Hov. Före supén berättade författaren Marta Järnfeldt-Carlsson om jaktvillor och träslott i Jämtland. Ett konstlotteri avslutade dagen.

Utställningar: Anita Grede, en av Sveriges mest kända textilkonstnärer med rötter i Jämtland ställde ut sina vackra gobelänger. Hon föreläste 20 april och 25 maj om ”Konsten att skapa i nöd och lust eller konsten att älska i nöd och lust”.

En pubafton med samiska förtecken anordnades 1 oktober under konstens vecka på Jamtli. Fotograf Christer Olofsson höll föredrag om foto som konst i anslutning till sin utställning ”När dom andra sover”, där samerna i byn Jiingevaerie skildras. Konstnären Mattias Olofsson, som deltog i utställningen Norrländskt guld, visade en performance om Stor-Stina, sameflickan som inte slutade växa.

Utställningen ”Tänd mörkret”, med Ulf Kihlander och Ola Åstrand som curatorer, visades på Jamtli november–januari. 22 november visade 1:e länsantikvarie Sten Gauffin utställningen för medlemmarna och gav en inblick i 80-talets konstliv i Östersund.

I maj företogs en konstresa till Köpenhamn med besök på konstmuseer. 12 november ordnades tillsammans med Östersunds konstklubb på Jamtli en pubafton med föredrag och debatt om det offentliga rummet. En skrivelse överlämnades till kommunalrådet Karin Thomasson om inrättande av ett stadsmiljöråd.

Dragning i 2008 års medlemslotteri ägde rum 22 november. Julkortstävling anordnade JLK traditionellt tillsammans med Länstidningen.

Vid årsmötet 2008 beslöts att ungdom till och med 24 år skulle få medlemskap i JLK till reducerat pris. I november bildades en ungdomssektion, Artiragazzi.

Under 2008 har två stipendier delats ut: Ellen och Herbert Carlssons stipendium till Elsa Suneson och Karin Engelfeldts stipendium till Lovisa Ivenholt.

I samband med årsmötet avtackades Eva Rudebeck Swartling efter 11 års förtjänstfullt arbete i styrelsen och Marianne och Björn Zakrisson efter flera års värdefulla insatser med bland annat kassaförvaltning. Dagen avslutades med att Anders Sunesson, illustratör och ordförande i Härke konstcentrum berättade om bildens utveckling under 1900-talets senare del.

Styrelsen: Görel Åsbo-Stephansson, ordförande, Margareta Jonsson vice ordförande, Lilian Wallström-Graf, kassör samt Bodil Halvarson, Gunilla Österman, Nils Bertil Nilsson, Monica Andersson, Kristina Jonsson och Agneta Sjödin.

Mer läsning

Annons