Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtlands premiärskräll föder förhoppningar

Premiärskrällen mot LF hördes över hela basketsverige. Den stora frågan inför tisdagens hemmamatch mot Borås lyder: är årets Jämtland Basket verkligen så här bra?

Pontus Frivold och hans spelare var inte överraskade. De har jobbat oerhört hårt under försäsongen och via försäsongssegrar mot Sundsvall och Lahti, har man visat att kvaliteten finns.

Vi andra blev mer tagna på sängen, inte minst folket i Luleå. Basketoraklet Peter Lindvall på NSD, han med den populära "Basketbloggen", var både besviken och arg. I sin skrivarhörna skrev han bland annat så här:

– En monumental premiärantiklimax... en brutal missräkning... det är fullkomligt ofattbart, till och med en miniskandal, hur Jämtland Basket, en klubb med minimala ekonomiska resurser, lyckas hitta importspelare som är bättre än samtliga hos LF.

Tittar vi på matchen var det dock rätt vinnare. Jämtland inledde svagt, men växte sedan på alla plan och vann de tre sista perioderna. Lagets tre nya utlandsproffs, Mosley, Darboe och Peterson, var strålande. Särskilt Peterson.

Självklart kommer dessa tre herrar inte att klara av att göra 66 poäng tillsammans i alla matcher. De kommer att få svackor. De kommer ibland att bli bortplockade av skickliga motståndare.

Premärsegern visar ändå att Pontus Frivolds minutiösa jakt efter rätt utlandsproffs kan ha gett önskat resultat. Så här är det ju:

1. Kvaliteten hos utlandsspelarna avgör ofta hur en säsong ska sluta.

2. Jämtland Basket har inte lika stort ekonomiskt svängrum i år för sina utlandsspelare. Därför är det viktigt att träffa rätt direkt.

Kanske har Frivold och jaktledaren Bo Wagenius hittat sina tre guldkorn.

– Så här långt är vi nöjda. De uppfyller vår kravprofil, säger Wagenius, som dock är livrädd för att tro på "evig framgång".

– Det såg jättebra ut i Luleå, men min inställning är att bara ta en quarter i taget och inte titta längre fram.

Själv är jag innerligt glad över att Mosley och Peterson var utropstecken mot LF. Jag har varit tveksam till framför allt Mosley, men jag blir gärna motbevisad.

Under de cirka fem veckor som USA-duon varit i Jämtland har de blandat och gett. Mosley har visat brister i ledarskap och skytte, Peterson har haft svårt att acklimatisera sig till det lite annorlunda försvarsspelet i Europa.

Kanske hände något under försäsongscupen i Luleå eller också är det här deras sanna nivå.

Kanske bottnar ändå allt i att vi ibland kanske har väl höga krav. Vi vill ju så gärna att proffsen ska vara riktiga stålmän. Men som sagt: Mosley och Peterson är bara 22 år och de kommer direkt frå college.

De gör sin första säsong som proffs. De är mitt inne i sitt livs förmodligen största förändring: flytten från USA till Sverige.

Jag har fått mig berättat att omställningen verkligen varit tuff. Från att ha varit omhändertagna i sitt kära lilla "fågelbo", under hela sin collegekarriär, ska de två plötsligt ut ur boet och flyga själva.

Hemmapremiären mot Borås blir nog ett tuffare test än LF. Nu ställs Mosley och Peterson mot snäppet bättre motstånd.

James Miller är ligans bäste guard medan Mike Palm och Chris McKnight den kanske starkaste insideduon. Tala om elddop för de två Jämtlandsspelarna.

Oavsett utgång känns det ändå ganska hoppfullt inför säsongen. Jämtlands nystart med en ny och ung coach och sportchef och förberedelsen inför den nya Sporthallen är spännande.

Värvningen av Pontus Frivold är intressant på flera sätt. Framför allt har han en vinnarkänsla. Han vann SM-guld med Sundsvall 2009 och 2011 och vet vad som krävs. Han har nya idéer, ett nytt ledarskap och han har värvat nya spelare.

Det är framför allt tre saker jag gillar med Jämtlandscoachen:

1. Beslutet att bygga laget runt en målgörande amerikansk pointguard och en atletisk, amerikansk center. I min värld är det självklarheter.

2. Hans vilja att ta hit Darboe, Mosley och Peterson redan i augusti. Det är en förutsättning för att få laget samspelt i tid. Dessutom har man möjlighet att byta spelare innan premiären om det inte skulle fungera.

3. Inställningen till träning. Frivold vill köra mer än tidigare. I elitidrott finns inga genvägar till framgång. Mängden träning är också en av få bitar som Jämtland kan mäta sig med topplagen i ligan.