Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtlands Väl Krokom: Gör det billigare att åka buss

I Jämtlands Väl Krokom har vi förbättringsförslag till regionen angående bussåkande för pensionärer, personer med aktivitetsersättning och de som är heltidssjukskrivna. 

Vi vill att Region Jämtland Härjedalen främjar ett förmånligare busskort för målgruppen. För drygt ett år sedan skrev jag en insändare om just detta förslag. 

Som exempel kan nämnas att ett månadskort i Sundsvall kostar endast 100 kronor per månad. Seniorkortet eller "hundringen", som den kallas i Sundsvall, gäller just de målgrupper som jag önskar ska omfattas. Kortet subventioneras av kommunen.

I Kalmar län kostar det också 100 kronor per månad, men då gäller det endast seniorer. I Kalmar har de valt att införa fasta tider då seniorer kan resa med kortet; tider där bussarna annars går ganska tomma. 

I Jämtlands län kan man som senior köpa ett årskort som gäller både på länstrafik och i stadstrafik. Det kostar 305 kronor i månaden.

Det är förmånligt att kunna åka både med stads- och länstrafik. Busskortet är dock tre gånger dyrare än busskortet i Sundsvalls kommun och Kalmar län, och man måste knyta upp sig ett helt år för att få det priset.

Vi vet att det är ett förmånligt pris, men det utrymmet finns tyvärr inte för många pensionärer, sjukskrivna eller dem med aktivitetsersättning.

Jag och Jämtlands Väl Krokom föreslår regionen, i samarbete med kommunerna, att ersätta dagens årskort med ett förmånligare månadskort för en målgrupp som har behov av att kunna resa prisvärt under längre eller kortare perioder. 

Johnny Hellberg, Krokom, kandidat för Jämtlands Väl Krokom

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel