Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämtlandsbördig renskötare vann Sápmi awards

Hon bor i Arjeplog men länet har anledning att vara stolt över henne ändå, för det är i Jämtländska Jinjevaerie sameby hon har sina rötter.

Annons

I går korades Vaino Persson, 46, till Sápmis mest kunniga kvinnliga renskötare. Förutom äran fick hon även med sig en prischeck på 100 000 kronor hem från prisutdelningen i Jokkmokk.

Den årliga tävlingen, som omfattar hela det traditionellt samiska området över Rysslands, Finlands, Sveriges och Norges gränser, går ut på att lyfta den samiska kulturen både inom gruppen och i sina respektive länder.

De tävlande har nominerats under året och tävlat inom samisk matkunskap, kvinnlig renskötsel och traditionell slöjd. I går korades slutligen vinnarna under en glamorös gala där det jojkande stjärnskottet Jon-Henrik Fjällgren från Mittådalens sameby var ett av dragplåstren.

Vaino Persson, som alltså vann renskötarklassen, tilldelades förstapriset med följande jurymotivering:

"Hon har visat en solid kunskap inom traditionell renskötsel och en djup kunskap i samiska språket och i renskötselns terminologi. Under vårt samtal med henne förstod vi hennes starka anknytning till renskötseln och det samiska samhället. Hon är en bra förebild för alla samiska kvinnliga renskötare."