Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtlandsbördig renskötare vann Sápmi awards

Hon bor i Arjeplog men länet har anledning att vara stolt över henne ändå, för det är i Jämtländska Jinjevaerie sameby hon har sina rötter.

I går korades Vaino Persson, 46, till Sápmis mest kunniga kvinnliga renskötare. Förutom äran fick hon även med sig en prischeck på 100 000 kronor hem från prisutdelningen i Jokkmokk.

Den årliga tävlingen, som omfattar hela det traditionellt samiska området över Rysslands, Finlands, Sveriges och Norges gränser, går ut på att lyfta den samiska kulturen både inom gruppen och i sina respektive länder.

De tävlande har nominerats under året och tävlat inom samisk matkunskap, kvinnlig renskötsel och traditionell slöjd. I går korades slutligen vinnarna under en glamorös gala där det jojkande stjärnskottet Jon-Henrik Fjällgren från Mittådalens sameby var ett av dragplåstren.

Vaino Persson, som alltså vann renskötarklassen, tilldelades förstapriset med följande jurymotivering:

"Hon har visat en solid kunskap inom traditionell renskötsel och en djup kunskap i samiska språket och i renskötselns terminologi. Under vårt samtal med henne förstod vi hennes starka anknytning till renskötseln och det samiska samhället. Hon är en bra förebild för alla samiska kvinnliga renskötare."