Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtlandscentern till val på hållbar framtidsvision

Centerpartiet i Jämtlands län kommer att gå till val på en framtidsvision om ett välmående och hållbart län 2020.

I ett års tid har vi arbetat med att diskutera vårt läns stora framtidsutmaningar och försökt förstå vad politiken måste göra för att möta dessa.

Att länet från och med nästa val blir en region är ett viktigt politiskt steg på vägen. Vi får större självbestämmande och bättre verktyg att tackla våra viktiga utvecklingsfrågor med.

En av de fyra viktigaste samhällsutmaningarna vi inom Centerpartiet i Jämtlands län har identifierat är frågan om hur vi möter vår demografiska utmaning. Vår befolkning blir äldre, och behoven av vård och omsorg ökar i samma takt.

Redan idag ser vi hur detta frestar på vårt hälso- och sjukvårdssystem. Jämtlands läns landsting och dess politiska ledning har stora problem med att få vårt sjukvårdssystem i regionen att fungera.

Det är extra olyckligt att det parti som har det största ansvaret för sjukvårdspolitiken i vårt län genom tiderna tycks ha slagit in på en väg som leder bakåt för möjligheterna att hantera våra stora utmaningar när det gäller sjukvården.

Alla utom socialdemokraterna och deras stödpartier i Jämtlands län tycks förstå att den offentligt finansierade sjukvården i vårt län måste ha fler utförare än landstinget för att ens ha en chans att fungera effektivt i framtiden.

I en aktuell politisk fråga sammanfattas just nu socialdemokraternas syn på Jämtlands läns framtidsmöjligheter. Det handlar om hälsovalet och de framtida reglerna för hälsovalet.  

Det regelsystem för hälsovalet som landstingsmajoriteten inom kort vill klubba igenom är ett steg bakåt för sjukvården i glesbygden, och ett steg bakåt för synen på entreprenörskap och företagande i välfärdssektorn.

Det är en självklarhet att sjukvården ska vara offentlig finansierad, men det är en lika stor självklarhet att länets skattekronor ska användas effektivt.  När den offentligt drivna sjukvården inte räcker till ska vi välkomna en mångfald av utförare som hittar nya vägar, bättre verksamhetsformer som kan ge mer vård för pengarna.

Men ska ett sådant system fungera måste spelreglerna mellan alla de offentligt finansierade sjukvårdsaktörerna vara rättvisa och förutsägbara. Detta går att åstadkomma. Det finns många regioner i Sverige där socialdemokrater lyckats väl med detta till skillnad från sina partikamrater i Jämtlands län.

Centerpartiet i Jämtlands län medverkar gärna till rättvisa och hållbara spelregler som en grund i en bättre primärvård. Men en sådan uppgörelse måste bygga på insikten att företag som Nya Närvården är en av grundstommarna i framtidens vårdapparat i länet.

Per Åsling, riksdagsledamot, Centerpartiet

Marianne Larm Svensson, kandidat till riksdag och landsting/region, Centerpartiet

Eva Hellstrand, kandidat till landsting/region, Centerpartiet

Jörgen Larsson, kandidat till riksdag och landsting/region, Centerpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel