Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtlandsduo redo för EM-slutspel i Grekland

Jämtland Basket är representerad av två spelare när EM-slutspelet för U20 drar i gång på Kreta under onsdagen.
Nyförvärven Niklas Larsson och Jesper Eliasson är dessutom två av nyckelspelarna i Sveriges lag. En tredje bekanting är andrecoachen Pontus Frivold.

Medan Sveriges U20-damer EM-spelar i Italien ska de svenska herrarna avverka sitt mästerskap på Kreta, Grekland. Jämtland Basket har fyra nuvarande eller före detta spelare/tränare med i EM.

På damsidan är det Olivia Lindgren, numera i Northland och på herrsidan är det alltså Larsson, Eliasson och fjolårscoachen Pontus Frivold.

Sveriges herrlag har blivit inlottat i den kanske hårdaste gruppen av alla. Motståndare blir Tyskland, Spanien, Serbien och Slovenien.

– Vi har hamnat i en mycket tuff grupp där Spanien och Serbien mycket väl kan möta varandra i en final (20 juli), så bra är de. Vi hoppas och tror att vi åtminstone ska ha Tyskland och Slovenien efter oss efter gruppspelet. Det betyder att vi får spela om platserna 1–12, berättar förbundskapten Tommie Hansson för basket.se

EM-slutspelet innehåller 20 lag fördelat på fyra grupper. Sverige har förberett sig med att spela en turnering i Italien och sedan även en del träningsmatcher i landet.

Svenska Basketbollförbundet har gjort vad man kan för att Tommie Hansson och övriga laget ska få bra förutsättningar. Laget har varit på resande fot sedan 24 juni och bland annat spelat en turnering samt en del träningsmatcher i Italien.

– Totalt har vi spelat åtta matcher innan EM och vunnit fyra. Bland annat slog vi förra årets EM-vinnare Italien i Italien. Vi slog även Maltas seniorlandslag i Italien så vi är nöjda med förberedelserna och känner harmoni i truppen.

Nye Jämtlandsforwarden Jesper Eliasson stod över två träningsmacher förra veckan, men är nu kurant igen i sin fot.

Har det förekommit någon scouting inför matcherna?

– Självklart har vi scoutat motståndarna och känner att vi har bra koll på dem. Samtidigt vet vi ju att de har scoutat oss. Nyckelmatcherna för att gå vidare är de två första matcherna mot Tyskland respektive Slovenien. Två lag som vi absolut kan slå om vi presterar två bra insatser.

Tommie Hansson tror att det bästa är att fokusera på sitt eget lag och försöka få ut max. Då finns det avancemangschanser.

– Vi är mycket nöjda med vårt försvarsspel och returtagning så här långt och kan vi få till det under EM kan vi tävla mot alla lag. Kan vi hålla mentalt fokus i 40 minuter i matcherna bör vi rimligtvis ha goda chanser att avancera till rond 2 och platserna 1-12.

Coachtrion Hansson, Frivold och Panagiotis Nikolaidis har jobbat mycket med lagkänslan under sommaren.

– Spelarna vet vad de ska göra och de känner sig trygga i det vilket är mycket viktigt. Vi är inte riktigt där då det gäller spelförståelse, antal kilon på kropparna eller styrka, men med ett disciplinerat svenskt lagspel ska vi sälja oss dyrt i samtliga matcher.