Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtländsk jul lockar tyska tittare

Nästan två miljoner tyska tv-tittare såg i december en dokumentär om hur julen firas i Jämtland och Härjedalen.
Det betyder två miljoner potentiella turister till länet.

Annons

Det menar Per Hjärpsgård, projektledare för JHT-projektet Film & Event.

– Eftersom man väljer att se på den här dokumentären, har man ett intresse för Jämtland och Härjedalen och är potentiella turister hit, säger han.

Jämtland-Härjedalen Turism blev under hösten 2012 kontaktade av en representant för ett tyskt produktionsbolag. Tyska ARD, motsvarigheten till SVT, ville göra en dokumentär om hur julförberedelserna ser ut i en speciell del av Sverige och letade efter den där speciella landsdelen. De var även intresserade av Norrbotten, Dalarna, Stockholm och Värmland. Men till slut bestämde de sig för att komma till Jämtland och Härjedalen.

– Jag tror att det var kombinationen av Jamtli julmarknad, alla hantverkare här, sametraditionen och matkulturen som gjorde att de till slut valde att spela in dokumentären här, säger Per Hjärpsgård.

Dokumentären fick namnet "Lichterglanz und Schneegestöber: Weihnacht in Schweden" och visades för första gången för de tyska tv-tittarna 14 december 2013. Då visades en 30 minuter lång version som då hade 1,1 miljoner tittare. Två dagar före julafton sändes hela dokumentären, som är 60 minuter lång. Den sågs av cirka 750 000 tittare.

– Det är fantastiska siffror, över 1,8 miljoner sammanlagt, och tyska produktionsbolaget var väldigt nöjda själva, säger Per Hjärpsgård.

Tyska tv-teamet var i länet tio dagar i december 2012 och besökte då bland annat Luciatåget i Lillhärdal, glöggtillverkare i Mörsil, julbordsförberedelser i Funäsdalen och julmarknaden på Jamtli.

Per Hjärpsgård hjälpte till med att förmedla kontakter och rekommenderade var och med vilka de kunde filma.

– De la fram idén för hur de ville att det skulle se ut och vi rekommenderade vad vi hade i länet som kunde visas upp, sametraditionen, mathantverket, vintern.

Tyska tv-teamet kom tillbaka i januari 2013 för att filma lite vinterbilder. "Lichterglanz und Schneegestöber: Weihnacht in Schweden" ska visas igen för de tyska tv-tittarna strax innan jul.