Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtländsk modell ska stoppa bränder

Nu start­ar en satsning för att få stopp på de anlagda bränderna i Jämtland.
– Jag tror på modellen, säger räddningschefen Morgan Olsson.

Morgan Olsson är också verksamhetsledare i brandskyddsföreningen i Jämtlands län och det är den föreningen som tog initiativet till ZamZynZ.

Modellen som tagits fram ska förhoppningsvis förhindra och förebygga brand anlagd av barn och unga. Det är polisen, Brandskyddsföreningen, Östersunds kommun, Strömsunds kommun Kommunförbundet och Länsförsäkringar i Jämtland som bildat arbetsgruppen under namnet ZamZynZ.

– Sverige ligger i topp i Europa när det gäller skolbränder. Vi har ju haft flera skolbränder bara här i Jämtland och vi kände att något måste göras, säger Morgan Olsson.

först testas i tre skolor i Strömsund och fyra skolor i Östersund. Sedan är tanken på att alla skolor i Jämtland ska jobba på samma sätt.

Det går ut på att alla bränder med öppen låga på en skola ska polisanmälas till ett speciellt nummer som går vidare till SOS. Det spelar ingen roll om det bara är en liten brand i en papperskorg som snabbt släcks. Ärendet ska också vidare till socialtjänsten.

sig att det händer incidenter vid upprepade tillfällen så ska det sättas in punktinsatser från räddningstjänst och polis.

– Om det inte finns någon känd gärningsman så åker vi till skolan och informerar om vilka konsekvenser det kan få. Det gäller att få ungdomarna att förstå. Om man slår sänder en ruta så måste man veta att man får ersätta rutan på kanske 10 000 kronor. Att man hamnar i brottsregistret kan innebära att man kan få svårt att få jobb och bostad. Det kan också innebära att man måste vänta med att få ta körkort. Eldar man upp en skola har man ju förstört sitt liv, säger Per Sundin på Östersundpolisen.

Åke Wallin på barn- och ungdomsförvaltningen hyllar den nya modellen.

– Det är viktigt att vi nu har ett samarbete över alla gränser för att ta tag i problemen. Men modellen är bara i sin begynnelsefas så vi får avvakta och se hur det kommer att bli, säger Åke Wallin.