Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtländsk triumf i uranfrågan

Sent i går kväll vann Jämtlandscentern en högst överraskande seger i uran­frågan vid Centerns partistämma. Efter timmar av debatt vek partistyrelsen ner sig från sin tidigare hårdnackade linje. Nu vill Centern göra en översyn av minerallagen. Syftet är att om möjligt stärka kommunernas makt redan vid provborrning.

För Maria Söderberg, Krokom, Carina Zetterström, Östersund och Håkan Larsson, Rödön, var upplösningen en klar triumf. Partistyrelsen var inledningsvis kallsinnig till deras argument, men efterhand tog de jämtländska ombudens argumentation skruv. Många fler lierade sig med jämtarna.

– Vi behöver ingen ytterligare skärpning av lagen. Kommunerna har ändå veto vid själva brytningen. Provborrning måste få ske eftersom fler mineraler söks, sa miljöminister Andreas Carlgren.

gång på gång och till sist fann partistyrelsen för gott att snickra ihop en kompromiss. Motionärerna ville ha ett fullödigt kommunalt veto även vid provborrning. Så blev det inte, men väl ett löfte om översyn av minerallagen för att ge kommunerna ökat inflytande tidigare i prospekteringsprocesserna.

kan ge är oklart. Naturligtvis måste även fler partier säga sitt. Inte alls säkert att vare sig Moderaterna, Folkpartiet eller Kristdemokraterna går på samma linje. Å andra sidan innebär gårdagskvällens omröstningsresultat flera steg framåt. Hittills har oroliga kommuninvånare och vädjande kommunpolitiker stångat sina pannor blodiga i denna fråga.

När utländska prospekteringsföretag fått sina tillstånd från Bergsstaten har markägare bara tvingats stå och titta på, utan reell makt att kunna säga nej till provborrningar. Nu kan frågan omprövas – utifrån individers och kommuners horisont.

självsvåldiga klimat- och energiuppgörelse på senvintern blossade en svekdebatt upp i Centern. Ja till eventuellt nya kärnkraftverk i utbyte mot en grönare energipolitik i övrigt, möttes förståeligt nog inte med jubelrop överallt.

I går vädrade därför många sina åsikter. Partiledaren och partistyrelsen fick dock gehör för sitt handlade – även i efterhand.

Om det sen gäller för merparten av tidigare kärnkraftsmotståndare i Centerns väljarkår, visar sig inte förrän i september 2010.

Först i riksdagsvalet får vi slutgiltigt se om Maud Olofsson ges godkänt.