Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtländska företag lurade av storbluffare

Flera jämtländska företagare har blivit blåsta av den 38-årige mannen.
Men det visade sig att de inte var de enda.
Mannen har bluffat till sig totalt 100 miljoner kronor från företag över hela Sverige.

Annons

På fredagen kom ett svidande straff för de enorma annonsbedrägerierna: Fängelse i fem år.

Den 38-årige stockholmaren ägnade sig mellan 1999 och 2006 åt falsk annonsförsäljning i verkligt stor skala. Han fick kunder över hela landet – företag, föreningar, kommuner – att betala för icke-existerande annonser i kataloger och tidningar.

Bluffverksamheten bedrev 38-åringen genom flera bolag. Han lät vänner agera så kallade målvakter.

Mannen nekade under rättegången till brott, men Stockholms tingsrätt trodde honom inte.

Fredagens dom på fem års fängelse för grovt bedrägeri ligger nära maxstraffet på sex år. Den övre delen av straffskalan används sällan. Tingsrätten hänvisar till ett fall där ett kommunalt energiverk lurades på olja värd minst 33 miljoner kronor och straffet blev fängelse i 3,5 år.

Så här skriver tingsrätten i domen mot 38-åringen:

”NN:s brott har varit särskilt noggrant planlagt, utförts systematiskt och avsett mycket betydande belopp, ungefär 100 000 000 kr. Straffvärdet måste rimligen ligga nära straffmaximum.”

Mannen stod även åtalad för grovt skattebrott, bokföringsbrott, försvårande av skattekontroll och brott mot aktiebolagslagen. Dessa åtalspunkter ogillade tingsrätten.

– Det är jättebra att han har blivit fälld för det här. Jag hoppas att andra drar öronen åt sig nu, säger Anette Lindow på Kärnan Godis i Östersund som var en av många företag som fick erbjudande av 38-åringen att annonsera. (ÖP/TT)