Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtländska motorframgångar i Höglekardalen

Johan Kristoffersson glänste och vann den tyngsta klassen i Back-SM – båda dagarna.
Men det blev också fina jämtländska framgångar i Höglekardalen.
– Nu känns det inspirerande att gå tillbaka till garaget och skruva, säger Tommy Edberg, Krokoms MK, efter lördagens femteplats i klassen 2400cc.

Ett 80-tal ekipage kom till start i fjällvärlden lördag och söndag. SM-tävlingarna – de två första av totalt sex stycken – arrangerades av MK VMT Jämtland och Bydalsfjällen.

– Det har varit två lyckade dagar och vi har fått mycket beröm för den nybyggda SM-backen. Ett klockrent arrangemang av VMT och Bydalsfjällen, säger tävlingsledaren Joakim Hestner.

Johan Kristoffersson, MK Team Westom, vann Supercar-klassen med sin Volkswagen både lördag och söndag. I och med det har 25-åringen en betryggande ledning inför den andra deltävlingen i Sundsvall den 23 och 24 augusti. En jämte fanns med i klassen, Lasse Sällström, som även är med och arrangerar tävlingen. JMK-föraren slutade sjua på lördagen och sexa på söndagen.

En klass som växer är 2400cc; 13 ekipage ställde upp på lördagen och 12 stycken ställde upp på söndagen. Tommy Edberg, Krokom, slog till redan på lördagen.

– Det började lite struligt på lördagen när bilen inte gick som den skulle på träningen. I första åket gick bilen bra men då var jag lite för het på gröten och slutade nia. Men i sista åket fick jag till det, berättar han.

Edberg blev till slut femma, drygt tre sekunder efter segraren Mattias Ohlsson från Bollnäs.

– Det var första tävlingen i år och första tävlingen med bilen (Volvo 240) så jag hade som mål att sluta topp tio. Men nu blir jag femma. Det känns väldigt roligt, säger Edberg, som hyllar banan.

– Den är brutalt rolig att köra, absolut den roligaste backen jag har kört i, säger han.

Nu väntar justeringar av bilen innan deltävling 2 i Sundsvall.

– Jag måste göra om den lite i bakvagn, bilen spinner för mycket. Innan det här hade man nästan skruvat sig less, nu har jag fått större inspiration, säger han.

En annan jämte som slog till rejält var Magnus Strömberg, Nordjämten. Strömberg slutade tvåa av totalt 24 ekipage i lördagens 2WD-race och var bara 54 hundradelar från segraren Lars Svartnäs, Filipstad. På söndagen följde han upp med en åttonde plats.

– Magnus gjorde en riktigt bra tävling, säger tävlingsledaren Joakim Hestner.

Nordjämten hade fina dagar i fjällen med framskjutna placeringar även i 2150cc. Henrik Sjöbom blev femma på lördagen, strax före Erik Magnusson, Krokom. Och på söndagen slutade klubbkompisen Anders Sjöbom femma medan Henrik Sjöbom blev sexa.