Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtländska Mozaik hyllar Pete Seeger, 90

Till midsommar åker jämtländska kören Mozaik till USA för att delta i en musikfestival som bland annat kommer att hylla folkmusiklegenden Pete Seeger, som fyller 90 i år.

– Vi blir 17 personer som åker och vi kommer nog att främst sjunga skandinaviskt material, berättar Eva Persson, till vardags lärare i Ås, vars kontakter i USA gjort resan möjlig.

Eva var au pair i USA i början av 80-talet och bodde då i en musikaliskt mycket aktiv familj, som hon sedan hållit fortsatt kontakt med.

– De var över hit för några år sedan och medverkade bland annat vid dansveckorna i Herräng. Dessutom har min make André skrivit musik åt dem.

Clearwater är ett miljöinitiativ för att rädda Hudsonfloden, som på 60-talet var kraftigt nedsmutsad av olika utsläpp. Enligt festivalens egen hemsida är det den enskilt största miljömanifestationen i USA.

Festivalen äger rum 20–21 juni inte långt från Woodstock och bland artisterna som kommer att medverka finns Arlo Guthrie, Richie Havens, Alejandro Escovedo, Elvis Perkins in Dearland och The Persuasions – och Pete Seeger

– Vi sjunger ofta utomnordisk musik, men här känns det mer rätt att välja skandinaviskt material. Riktigt vad det blir har vi inte bestämt än.

Dessutom kommer Mozaik att göra ytterligare några framträdanden i USA.

Pete Seeger var aktiv folkmusiker redan på 40-talet och var i början av 60-talet en viktig inspiration för Bob Dylan, de båda uppträdde vid flera tillfällen tillsammans.

Han blev åter rubrikernas man vid president Obamas installationskonsert tidigare i år, då Seeger och Bruce Springsteen tillsammans framförde Woody Guthries sång ”This land is your land” – och då sjöng flera politiskt radikala verser, som flertalet andra uttolkare valt att stryka.