Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtlandskonstnärer ställs ut i Stockholm

Jämtländska konstnärer visas i Stockholm. Det är pop-up-galleriet Galleri Utopi med bas i Åre som visar utställningen på Stockholmsgalleriet Lyktan.

– Lyktan, som är en kulturförening, kontaktade mig och ville ha ett jämtländskt tema som utställning. Vi har valt konstnärer som är både etablerade och de som ligger i startgroparna, säger Jeanette Wahl som driver galleriet tillsammans med sin syster Marika Wahl-Lindberg.

Ett pop-up - galleri som Galleri Utopi är inte bundet till en lokal, utan har möjlighet att visa utställningar på alltifrån en pub till ett torg utomhus.

– Tanken är att föra ut konsten på nya platser, att väcka intresse hos nya grupper, men också hos dem som redan är intresserade av konst. Lyktan har förmågan att nå ut till många grupper.

Stockholmsutställningen har fått namnet "Out of Jämtland" och deltar gör Jimmy Dahlberg och Göran Lundvall med skulptur, Anna Selander med ett interaktivt fotoprojekt, Odd Larsson ställer ut grafik, Elisabeth Gothe, Maria Olsson och Ingrid Larsson visar måleri, Maud Ericsson visar samisk smyckedesign, Margareta Hafstad ställer ut keramik, Ola Rockberg visar foto, Anna-Klara Samuelsson en installation, Sofie Åberg visar teckningar och Malin Ståhl ger en performance på vernissagen.

Att blanda flera olika konstnärsstilar är ett medvetet val.

– Vi vill visa vilken bred mix av konstnärer med olika tekniker det finns här i Jämtland, säger Jeanette Wahl.

Galleri Utopi startade förra sommaren, verksamheten är ideell och verksamheten är under utveckling. Bland annat finns diskussioner om samarbeten och utställningar i bland annat London och Helsingfors.

Utställningen "Out of Jämtland" visas under perioden 27 april– 8 maj.