Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtlandspolisen varnar

Polisen går ut och varnar efter att flera länsbor utsatts för bedrägerier.

Bara det senaste dygnet har flera anmälningar kommit in.

Flera personer i länet har den senaste tiden blivit lurade på pengar efter att de lagt ut varor till försäljning på köp- och säljsajten Blocket.

– Det har kommit in tre anmälningar bara i dag. Sedan har det varit många fler de senaste veckorna också, säger Mikael Gruvelgård, förundersökningsledare vid polisen i Jämtland.

Tillvägagångssättet har varit detsamma vid samtliga av fallen.

Länsborna har lagt ut en vara till försäljning på Blocket. Därefter har man fått svar från en köpare utanför Sverige.

Säljaren har sedan skickat sin vara, som i ett fall var en Ipad. Men istället för att få pengarna för den sålda varan har det i stället kommit ett mejl om att köparens bank inte kan godkänna en transaktion under 5000 kronor. För att få pengarna måste därför säljaren betala in mellanskillnaden.

Men efter att det har gjorts har pengarna sedan aldrig kommit tillbaka till säljaren.

– Det som händer är att säljaren blir inte bara av med varan. Man blir även av med ytterligare pengar. Det är många som har drabbats av det här, tyvärr. Därför vill vi gå ut med en varning, säger Mikael Gruvelgård.

De ansvariga på Blocket säger att de jobbar hårt för att undvika att människor som använder deras sajt ska bli utsatt för bedrägerier. De har flera tips på hur man minskar risken att bli utsatt för bedrägerier.

– Vi har inget intresse av att någon använder vår sajt för oseriös aktivitet. Av alla de som använder vår sajt så är ungefär bara en promilles promille oseriösa. Men ett bedrägeri är ett för mycket, säger Thomas Bäcker, kundsäkerhetsansvarig på Blocket.