Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtlandspolisen varnar föräldrar för grooming

Barn är utsatta på internet. Just nu utreder Jämtlandspolisen två fall av sexuellt ofredande mot minderåriga som har sin upprinnelse i sociala medier.
– Jag tror att mörkertalet är gigantiskt, säger Ingrid Lundberg vid Jämtlandspolisen.

För många föräldrar är det svårt att hänga med i barnens internetanvändande. Men polisen Ingrid Lundberg, som arbetar med stöd och information till brottsoffer, uppmanar föräldrarna att finnas där och vara nyfikna på vad deras barn gör på nätet.

– Det händer hela tiden att barn blir brottsoffer.

Groominglagen, förbud mot att kontakta barn i sexuellt syfte, infördes 2009. I de flesta fall handlar det om män som söker kontakt med unga flickor. Vid grooming sker oftast den första kontakten på ett chattforum eller en sida för kontaktannonser.

Nyligen skrev Aftonbladet om grooming. De utgav sig för att vara en 12-årig och en 14-årig tjej på nätforumet Kamrat.com och Kik. På ett dygn fick de kontakt med 23 respektive 70 olika män. En man som heter Hans och är 45 år ville träffas. Han skriver bland annat, ”Hej sötis”, ”E du modell?”, ”Rakad?”

Att han chattar med en tjej som heter Elin, är 12 och gillar fotboll bryr han sig inte om. Han vill se henne naken i webbkameran.

I Jämtlands län kom det in fyra anmälningar om grooming förra året, alla rör tjejer. I hela Sverige rapporterades 191 fall. Men Ingrid Lundberg vid Jämtlandspolisen tror att mörkertalet är stort.

– Vi ser att när det väl anmäls så är det oftast en förälder som har "ramlat" över informationen.

– Ungdomar och barn är inte alltid benägna att berätta själva om vad som händer på nätet.

Under 2012 och 2013 anmäldes 758 respektive 637 fall av utnyttjande av barn för sexuell posering. I Jämtlands län rapporterades sju fall under 2013. Ett barn kan uppmanas att skicka nakenbilder på sig själv. Ett vanligt tillvägagångssätt är att den som kontaktar barnet börjar med ett vänligt tonfall för att sedan övergå i rena hot.

Ingrid Lundberg säger att ett ärende kan innebära flera drabbade. Den som tar kontakt gör det oftast inte med ett barn åt gången, för det mesta är det flera barn samtidigt. Men i statistiken ses det bara som ett fall. Ingrid Lundberg uppmanar föräldrar att hänga med i barnens internetanvändande, oavsett om föräldrarna själva använder internet i någon större utsträckning.

– Prata med barnen, de är mer medvetna än vi tror.